Prvo certificirano “drveno računalo” u hrvatskoj

U Koprivnici proizvodi ekonomična i vizualno dojmljiva računala – od drva!

15:30h
0
ohoho   mg
Zoran Zagrajski // Foto: Matija Gudlin

Kada spomenemo osobna računala na pamet nam padaju neugledne crne ili bijele kutije minimalističkog dizajna. Vizualno se teško uklapaju u radne prostore pa su sakrivene tamo gdje pogled ne seže, obično ispod stolova.

Kako su osobna računala postala sve dostupnija široj populaciji tako su se pojavila i prva kućišta koja su osim funkcionalnosti nudila i lijep dizajn.

Nekoliko godina kasnije većina entuzijasta radi na preinakama i izradi vlastitih kućišta, a koriste se raznovrsni materijali – od metala preko raznih vrsta plastika pa do drva.

Koprivnički inovator Zoran Zagrajski odlučio je stvoriti ekonomično i personalizirano drveno računalo koje performansama zadovoljava potrebe prosječnog, ali i naprednijeg korisnika.

Želja mu je da se ovakva računala uklope u dizajn interijera i postanu djelom namještaja. Moguće ih je montirati na zid, a kad se stave na stol ne nagrđuju vizualni dojam radnog prostora.

Jednostavan pristup komponentama // Foto: Matija Gudlin
Jednostavan pristup komponentama // Foto: Matija Gudlin

Računalo je certificirano i testirano u Končarovom institutu za elektrotehniku, a koristi mini-ITX matične ploče malih dimenzija koje svojim malim gabaritima nude vrhunske performanse na kakve smo naviknuti kod računala daleko većih dimenzija uz smanjenu potrošnju električne energije. Komponente koje se nalaze unutar ovog računala pomno su odabrane, a sam korisnik vrlo ga lako može nadograditi prema svojim potrebama.

Ovaj inovativan i ekološki prihvatljiviji proizvod jedinstven je u Hrvatskoj, a dobivenim certifikatom može se prodavati i na tržištu Europske unije.

Naglasak se stavlja na ljepotu kućišta koje je moguće personalizirati prema potrebama korisnika, tako na njega možete ugravirati vlastiti logo ili natpis. Osim vizualne personalizacije korisnik ima potpunu slobodu u odabiru komponenta tako da je u osnovne modele moguće ugraditi više memorije, diskove većeg kapaciteta i grafičke kartice koje mogu izvršavati zahtjevnije zadatke. Jedino ograničenje je potrošnja struje, kućišta su projektirana do 120W toplinske emisije, a napajaju se preko 12V adaptera pa ih je moguće spojiti i na akumulator.

Zoran Zagrajski // Foto: Matija Gudlin
Zoran Zagrajski // Foto: Matija Gudlin

– Na žalost drveni materijal od kojeg se izrađuju kućišta nije moguće nabaviti u Hrvatskoj, radi se o šperploči iz Poljske. Jedini dijelovi proizvedeni kod nas su oni plastični koji su izrađeni na 3D printeru – rekao nam je Zoran Zagrajski.

Dodao je kako je imao želju da se izrada ovih računala uključi u izvannastavni program srednjih škola, učenici bi kroz njihovu izradu mogli naučiti 3D modeliranje, raditi na CNC stroju te se upoznati s računalnim komponentama. Ponudio im je besplatno sastavljanje CNC stroja i 3D printera te korištenje njegovih nacrta, no na žalost nije naišao na razumijevanje odgovornih iako bi škole imale veliku korist od ovih tehnologija. Naime, učenici Elektrotehničke škole prema nastavnom planu i programu iz komada željeza ručno izrađuju natezni vijak s maticom tako da je njegova ideja suviše napredna za naš školski sustav.

Zbog zamršene administracije odlučio je u ovaj projekt krenuti sam, bez ikakvih poticajnih sredstava, a djelatnosti kojima se uz izradu računala bavi su 3D skeniranje, CNC rezanje, CAD dizajniranje i modeliranje, radi na razvijanju novih pogona i istražuje biomedicinske mogućnosti.

Nacrti za izradu ovog računala javno su dostupni tako da možete sami kod kuće zasukati rukave i pokušati stvoriti vlastito drveno kućište.

Više detalja o komponentama možete pronaći na službenim stranicama tvrtke Ohoho Pro.