Koprivnička bolnica ipak u trećoj kategoriji

09:06h
0
Opća Bolnica

Prema najnovijoj kategorizaciji koprivnička bolnica ima status Županijske bolnice ili treću kategoriju. Tako je nakon puno priča i napisa prošlih mjeseci okončan postupak kojim se zapravo utvrdila kvantiteta pojedine bolnice, kaže ravnateljica dr. Gordana Slavetić: 

“‘Ti parametri određuju zapravo kvantitetu, kvantitetu same bolnice, količinu nečega: broja kreveta, broja liječnika, broja liječenih pacijenata – znači to nije kvaliteta. I jednostavno je ministar naglasio da se ništa ne dešava vezano uz kvalitetu pružanja zdravstvene skrbi, opseg pružanja zdravstvene skrbi, ono što smo i prošle godine govorili, da u našoj bolnici neće biti ukinut niti jedan odjel, ni jedna djelatnost, niti jedna specijalizacija.”

U trećoj kategoriji još je 12 bolnica, a prema pokazateljima koji mjere kvantitetu koprivničkoj je bolnici pripalo četvrto mjesto, čime je dr. Slavetić zadovoljna, jer se ne radi o mjerenju kakvoće već količine.

 

“Znate, ako imate 359 kreveta, a netko ima 450, onda vi ne možete biti u drugoj kategoriji nego ste u trećoj. Ako imate 250 tisuća stanovnika, kao što ima, ajmo reći Varaždin, a mi 123.000, onda ne možemo biti druga nego treća kategorija.”

A kvalitetu pojedine zdravstvene ustanove tek će trebati utvrditi i to postupkom akreditacija, koji HZZ treba raspisati kroz koji mjesec. Dr. Slavetić nada se da će naša središnja zdravstvena ustanova i na njemu proći dobro, jer naglašava da je prošlih godina puno učinjeno na podizanju kvalitete zdravstvene usluge.

tekst: Radio Drava