dr. tomislav bardek

Koprivnička bolnica polako se vraća u puni pogon, revidirane liste čekanja, Devčić: Dnevno imamo tridesetak operacija

U prošlom tjednu Opća bolnica dr. Tomislav Bardek krenula je s kompletnom dijagnostikom, poliklinikom, dijelom stacionara i operativnih programa. Dnevno u bolnici imaju tridesetak operacijskih zahvata.

12:53h
0
Koprivnička Opća bolnica "Dr. Tomislav Bardek" // Foto: Arhiva

Ravnatelj koprivničke bolnice Mato Devčić objasnio je kakva je situacija u njegovoj zdravstvenoj ustanovi. U bolnici je trenutno 30 Covid pozitivnih štićenika Doma za starije i nemoćne. Njih 20 je asimptomatskih, dakle nisu razvili kliničku sliku tipičnu za koronavirus. To su osobe visoke životne dobi, 80+, koje imaju niz kroničnih bolesti.

– Uz postrožene uvjete u Domu vjerujem da ćemo u narednih tri, četiri tjedna moći izaći s još pozitivnijim vijestima, da će se i ostatak štićenika Doma oporaviti. Imamo određen broj osoba koje već dugo nose pozitivitet na Covid-19, ali one nisu opasne za okolinu. Uz sav taj komorbiditet kod starijih osoba navjerojatnije ćemo u narednim mjesecima, zbog temperature i drugih respiratornih simptoma, pokazati ko Covid poztivini. Spremni smo za takve situacije – kaže Devčić.

U prošlom tjednu Opća bolnica dr. Tomislav Bardek krenula je s kompletnom dijagnostikom, poliklinikom, dijelom stacionara i operativnih programa. Dnevno u bolnici imaju tridesetak operacijskih zahvata.

– U potpunosti smo krenuli u reaktivaciju sustava, revidirane su sve liste čekanja. Na MR se čeka 40 do 45 dana ako se danas prijavite, a liste čekanja za CT praktično nema. Za ultrazvuk postoji lista čekanja, ona se određuje prioriretno. Operacije proteza, koljena i kuka čekaju se 500, 600 dana. To je tako dugo godina. Razlozi su prvenstveno prostorni, drugo su limiti koje imamo kao bolnica, a to je broj proteza koje godišnje smijemo ugraditi – obznanio je Mato Devčić.

Podsjetimo, na području županije imamo 89 osoba pozitivih na Covid-19, 37 ih je ozdravilo, a 13 preminulo uz koronavirus.

čitam...