rezultati poslovanja

Koprivnička bolnica u minusu, sve više troši na odvjetnike zbog tužbi i na lijekove, ravnatelj Devčić: Mnogo je stvari na koje ne možemo utjecati

Zaključio je da bolnica jednostavno ne može poslovati u plusu, niti joj je to cilj kao javnoj, a ne profitnoj ustanovi, koja se još mora boriti s tržištem.

12:58h
0
Mato Devčić
Ilustracija

Opća bolnica Dr. Tomislav Bardek samostalno generira minus u županijskom proračunu, rekao je jučer na sjednici Županijske skupštine župan Darko Koren. Također, bolnica je prošle godine poslovala s gubitkom, imala manje operacija i više trošila na lijekove, rekao je vijećnik iz SDP-a Tomislav Kučina, koji je na sjednici želio pojašnjenja takve situacije od ravnatelja dr. Mate Devčića.

– Rashodi su više rasli od prihoda, pao je broj bolesnika, operacija, a povećani su troškovi za lijekove. Tu je i stavka intelektualnih usluga, odnosno odvjetničkih usluga, koje su porasle, što je vezano uz tužbe djelatnika za neplaćene prekovremene sate. Samim time vidimo i kako se zahvaljujemo tim djelatnicima koji su protekla dva-tri mjeseca sve nas spašavali – rekao je Kučina.

Dr. Devčić pojasnio je svaku stavku te ustvrdio da mu je drago što se otvaraju određena pitanja vezana uz zdravstvo te što je sektor zdravstva općenito posljednjih mjeseci došao u fokus javnosti.

Foto: Ivan Balija
Mato Devčić // Foto: Ivan Balija

– Prošle godine smo imali gubitak od 15 milijuna kuna. Da bismo stavili to u perspektivu, manjak prihoda u drugim bolnicama je i veći. U Vinkovcima je 28 milijuna, u Varaždinu 31, u Dubrovniku 44… To nas ne oslobađa našeg duga, naravno – rekao je Devčić.

Kada se radi o broju bolesnika, naveo je da je prošle godine zapravo bilo više nego 2018. godine, no ono što se mijenja jest struktura pacijenata, odnosno odjeli u kojima se oni liječe.

– Podaci kažu da smo imali 2019. više pacijenata nego u 2018., no struktura pacijenata se razlikuje pa negdje imamo porast. Recimo, u specijalističkim pregledima ili jednodnevnoj kirurgiji, gdje je porast čak 20 posto. Pripremamo sustav za prelaženje na povećanje dnevnobolničkih kapaciteta, a to nam ove brojke omogućuju. Da, manje je pacijenata u stacionaru, no to s druge strane generira i manje troškove. To treba staviti u dubinsku analizu – smatra ravnatelj bolnice.

Manjak operacija još je jedna stavka koju zapravo i ne mogu kontrolirati, ističe Devčić.

– Mi smo akutna bolnica, velik dio operacija su hitne operacije, a one su bile u udjelu manje u 2019. i tu mi ne možemo ništa. Kažem, hvala Bogu da je bilo manje hitnih operacija – rekao je.

Foto: Sanjin Bojić

Cijena lijekova stvar je tržišta, a tržište ne prašta, naglašava Devčić. Povećani troškovi nastali su zbog većih cijena, što je nešto što ni on niti bilo koji drugi ravnatelj ne mogu kontrolirati. No, dominantan trošak, kaže on, jest onaj za intelektualne usluge, odnosno odvjetnička zastupanja bolnice.

Vrhovni sud je presudio u korist zaposlenika i imat ćemo povećan trošak intelektualnih usluga jer će bolnicu morati zastupati odvjetnik. Ova priča nije završena i ona će izlgedati drukčije u svim bolnicama. Vidjet ćemo što će nam donijeti budućnost – kazao je ravnatelj Devčić.

Zaključio je da bolnica jednostavno ne može poslovati u plusu, niti joj je to cilj kao javnoj, a ne profitnoj ustanovi, koja se još mora boriti s tržištem.

– Moram reći da 2016., kada sam došao na mjesto ravnatelja, ukupno od potrošenih lijekova samo 30 posto bilo je ugovoreno kroz javnu nabavu, a od potrošnog medicinskog materijala 48 posto. To su milijunski iznosi. Danas je 90 posto lijekova i materijala ugovoreno kroz javnu nabavu. Primjer smo ustanove u Hrvatskoj koja ima takav rezultat. Bavimo se kontrolingom i nastavit ćemo. Da nemamo takav način uvida u poslovanje i dobru suradnju s odjelom za financije u Županiji, ne bi bio ovakav rezultat. Nažalost, financijski manjak je prisutan. Primjerice, bruto masa plaća porasla je za osam posto, to je nešto na što nijedna uprava bolnice ne može utjecati ni pratiti, kao ni na cijenu lijekova – istaknuo je dr. Devčić.