NOVA PRAVILA

Koprivnička Knjižnica i čitaonica Fran Galović sutra kreće s radom! Knjige će ići u karantenu, a evo kada ih, koliko i kako možete posuditi

Bibliobus još ne kreće s radom. Dotad se knjige ne moraju vratiti.

13:14h
0
Koprivnička knjižnica i čitaonica Fran Galović // Foto: Matija Gudlin
Knjižnica i čitaonica Fran Galović // Foto: Matija Gudlin

Knjižnica i čitaonica Fran Galović u Koprivnici sutra ponovno otvara svoja vrata. Ali, postepeno, s ograničenim uslugama uz prilagođeno radno vrijeme i uz mjere zaštite od koronavirusa. Glede radnog vremena, knjižnica će korisnicima pružati usluge od ponedjeljka do petka, od 9 do 12 i od 13 do 16 sati.

U početnoj će se fazi koristiti isključivo usluge vraća građe i posudbe uz uputu da korisnici građu naruče unaprijed kako bi se izbjegle gužve. Knjižnica će pružati i uslugu rješavanja informacijskih upita isključivo uz najavu, dok ostale usluge, kao i prostori te programi neće biti aktivni do novih uputa.

Isprva neće biti ulaska u knjižnicu, već će se vraćanje i posudba građe obavljati na ulazu sa Zrinskog trga za korisnike Odjela za odrasle te na glavnom ulazu u haustoru za korisnike Dječjeg odjela i Stručno-znanstvenog odjela. Zakasnina se neće naplaćivati do 15. lipnja, zbog čega nije nužno odmah vratiti knjige.

– Molimo korisnike da željenu građu što više naručuju unaprijed putem knjižnične aplikacije, e-mailom ili telefonom kako bi ju knjižničari mogli pripremiti i kako bi se izbjeglo dugo čekanje i velika gužva – poručuju iz Knjižnice te dodaju kako su kontakti dostupni ovdje.

Knjižnica Fran Galović // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

– Velika pomoć u odabiru građe je naš e-katalog koji nudi mogućnost pretraživanja sve građe koju knjižnica ima te provjeru njezine dostupnosti. Ako se korisnici još nisu upoznali s mogućnostima kataloga, ovo je najbolje vrijeme. Katalog je dostupan ovdje i putem knjižnične aplikacije – navode.

Nadalje, bit će moguće posuditi najviše pet primjeraka građe s Odjela za odrasle, Dječjeg odjela te Stručno-znanstvenog odjela. Pritom će se sa Stručno-znanstvenog moći posuditi isključivo uz najavu.

– Informacijski upiti (teme za referate, diplomske radove i sl.) ne rješavaju se odmah te ih je potrebno unaprijed zatražiti (aplikacija, e-mail, sandučić na ulazu u knjižnicu). Molimo da u upitu korisnici navedu temu, predmet, vrstu rada i osobne podatke. Knjižničari će javiti termin podizanja građe – objasnili su.

Dodaju kako građu nije potrebno dezinficirati pri vraćanju jer će ona biti smještena u karantenu na 72 sata, a nakon toga razdužena i pripremljena za daljnju posudbu. S obzirom na to da građa neće biti odmah dostupna, korisnike mole za strpljenje.

– Molimo korisnike da se zbog svoje i naše sigurnosti prilikom dolaska pridržavaju uputa
Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo vezanih uz održavanje socijalne distance, korištenja
dezinfekcijskih sredstava, zaštitnih maski i drugih sredstava zaštite – kažu.

Bibliobus, pak, još ne kreće s radom. Dotad se knjige ne moraju vratiti.

– Kako smo dugo bili zatvoreni očekujemo veću posjećenost pa stoga preporučujemo da ipak zajednički izbjegavamo gužvu i razmislimo kada je najbolje navratiti do knjižnice.
Knjižničari će se kao i uvijek truditi pružiti uslugu kvalitetno i u najkraćem mogućem roku,
no pozivamo korisnike da budu strpljivi i da se pridržavaju navedenih uputa – zaključuju.