Volontiraj u knjižnici!

Koprivnička knjižnica mlade uči odvajati slobodno vrijeme za opće društvene ciljeve

Osim stjecanja iskustva s uobičajenim knjižničnim poslovima, dobivam priliku i da se kreativno izrazim na različite načine, primjerice izrađivanjem slikovnice, Valentinini su dojmovi.

10:39h
0
Volonterka Valentina Mikec // Foto: Knjižnica "Fran Galović"

Usprkos ljetu i nesnosnim vrućinama u koprivničkoj Knjižnici i čitaonici “Fran Galović” ne jenjavaju posjeti djece i odraslih. Raste ne samo broj članova, nego i broj prijatelja Knjižnice kojima je ona, usprkos skučenom prostoru, omiljeni prostor za okupljanje, druženje i boravljenje.

Upravo je to ponukalo koprivničke knjižničare da osmisle ljetnu akciju pod nazivom “Imaš malo vremena? Volontiraj u knjižnici!” Ciljevi su promovirati volontiranje kao praksu odvajanja slobodnog vremena za opće društvene ciljeve, podijeliti vlastita znanja, hobije i vještine s ostalima te pomoći knjižničarima u svakodnevnim poslovima.

Knjižnica želi oformiti bazu volontera ne samo za angažmane tijekom ljeta. Stoga poziva na dogovor i iskazivanje interesa zainteresirane od 10 do 90 i više godina, koji vole pomagati i prenositi znanje drugima, vole biti okruženi knjigama, sretati zanimljive ljude, suočavati se s novim izazovima ili otkrivati svoje skrivene talente. Prijaviti se može na svim odjelima u radno vrijeme Knjižnice. Radit će se ono što najviše odgovara nečijim interesima, kao i potrebama koprivničke Knjižnice.

Knjižnica trenutno ima 14 volontera, koji povremeno asistiraju u stručnim poslovima, pričaonicama, vođenju radionica robotike i korištenju tableta, jezičnih i kreativnih radionica i držanju predavanja na tribinama.

Jedan od njih, Antonio Nemec, učenik elektrotehničke škole, angažiran u Odjelu za odrasle i u Dječjem odjelu kao voditelj radionica za djecu Digitalni laboratorij.

– Zanimljivo mi je dok naučim nove stvari, fora je to da zapravo radimo nešto korisno iako „peglanje“ knjiga odnosno održavanje reda na policama zna biti dosadno. Svejedno, dobra stvar kod toga je da ti za oko znaju zapeti zanimljivi naslovi. Iako ne volim djecu, dobar je osjećaj dok na kraju radionice vidim da nekaj zapravo nauče i da im je bilo zanimljivo – podijelio je svoje dojmove Antonio.

Foto: Knjižnica Fran Galović

Hana Živko, učenica koprivničke gimnazije angažirana je u Dječjem odjelu i obožava provoditi vrijeme u knjižnici.

– Mogu reći da su knjige moje druge najbolje prijateljice. Nedavno sam počela dobrovoljno pomagati oko događanja u knjižnici. Ljeto je i imam dosta slobodnog vremena – kaže Hana.

Valentina Mikec, apsolventica povijesti umjetnosti i bibliotekarstva angažirana u Odjelu za odrasle i Dječjem odjelu priča kako je volontirati u koprivničkoj knjižnici izrazito ugodno jer je atmosfera uvijek vesela i pozitivna.

– Osim stjecanja iskustva s uobičajenim knjižničnim poslovima, dobivam priliku i da se kreativno izrazim na različite načine, primjerice izrađivanjem slikovnice – Valentinini su dojmovi.

Petra Dravinski, diplomirana knjižničarka angažirana je u Stručno-znanstvenom odjelu i voditeljica je Čitateljskog kluba i kreativnih radionica.

– U Stručno-znanstvenom odjelu pomagala sam u predmetnoj obradi novopristiglih naslova, odgovarala na informacijske upite korisnika, pružala tehničke usluge i slično. Organizirala sam i provodila kreativnu radionicu za djecu u kojoj je do izražaja došla moja ljubav prema glazbi, a djeca su imala priliku naučiti nešto novo i kreativno se izraziti. Najviše mi se sviđa to što imam priliku nastaviti stjecati iskustvo u struci diplomiranog knjižničara, biti u toku sa strukom te raditi s ljudima čiji se profesionalni interesi poklapaju s mojima – objasnila je Petra.

čitam...