Postanite E-građani uz pomoć knjižnice

Koprivnička knjižnica provodi edukaciju namijenjenu knjižničarima

10:29h
0
MG
Knjižnica Fran Galović // Foto: Matija Gudlin

Projekt e-Građani pokrenula je Vlada Republike Hrvatske kako bi modernizirala, pojednostavila i ubrzala komunikaciju građana i javne uprave te povećala transparentnost javnog sektora.

Sutra će se s početkom u 9 sati u Knjižnici i čitaonici Fran Galović Koprivnica održati edukacija namijenjena knjižničarima narodnih knjižnica u Koprivničko-križevačkoj županiji o projektu Postanite E-građani uz pomoć knjižnice. Bit će to prvi korak u pokretanju nove usluge koprivničke Knjižnice u pružanju pomoći građanima u korištenju e-dokumenata i drugih online usluga u Vladinom servisu e-Građani.

Voditeljica edukacije bit će Ivana Radenović, diplomirana knjižničarka iz Knjižnica grada Zagreba – Gradske knjižnice koja će predstaviti iskustva svoje knjižnice, odnosno način implementacije te usluge u zagrebačkim narodnim knjižnicama.

Projekt e-Građani pokrenula je Vlada Republike Hrvatske kako bi modernizirala, pojednostavila i ubrzala komunikaciju građana i javne uprave te povećala transparentnost javnog sektora. Knjižničari pak pokreću uslugu kojom nastoje kod građana poboljšati bolju informiranost i korištenost ovog Vladinog servisa.

Cilj je svim zainteresiranim građanima osigurati potrebnu stručnu pomoć, računalnu opremu i informacije uz koje će ostvariti mogućnost online pristupa osobnim dokumentima, uvida u različite registre i račune te mogućnost pristupa drugim brojnim uslugama koje su dio servisa e-Građani. Neke od onih koje se najviše traže su izvodi iz matičnih knjiga, uvidi u e-dnevnik za roditelje i učenike, uvjerenja o prebivalištu i boravištu, pretraživanje katastarskih podataka, informacije o zdravstvenim uslugama, informacije o mirovinama itd.

Nova usluga koprivničke Knjižnice bit će namijenjena svima zainteresiranima, no prvenstveno onima koji kod kuće nemaju računala i/ili pristup internetu, socijalno osjetljivim skupinama, informatički i informacijski nepismenima i ostalima kojima stručni i educirani djelatnici knjižnica mogu pružiti kvalitetnu pomoć pri realizaciji njihovih prava na e-dokumente i druge online usluge koje se nude u sustavu e-Građani.