INELI Balkans

Koprivnička knjižničarka predstavila projekt Rastemo čitajući na konvenciji u Grčkoj

Nagradu u iznosu od 4000 eura organizacija Future Library dodijelila je u studenome 2016., a među pet nagrađenih projekta nove knjižnične usluge našao se i projekt Rastemo čitajući: poticanje rane pismenosti u ruralnim područjima Koprivničko-križevačke županije Knjižnice i čitaonice Fran Galović Koprivnica i voditeljice koprivničke Bibliobusne službe Ane Škvarić.

14:47h
0
Foto: Knjižnica Fran Galović

Koprivnička knjižničarka i voditeljica Bibliobusne službe Ana Škvarić sudjelovala je na trećoj konvenciji INELI Balkans (International Network of Emerging Library Innovators/Balkan region), održanoj od 1. do 2.9.2017. u Ateni u Grčkoj.

Ovom konvencijom službeno je završen trogodišnji projekt INELI Balkans koji je uz financijsku potporu Zaklade Bill & Melinda Gates 2014. pokrenula grčka neprofitna organizacija Future Library.

Dio INELI Balkans mreže bili su knjižničari i informacijski stručnjaci iz 11 zemalja (Slovenija, Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Kosovo, Albanija, Makedonija, Rumunjska, Bugarska i Grčka), a hrvatski sudionici bili su Ivana Faletar Horvatić (Knjižnice grada Zagreba), Vesna Kurilić (Gradska knjižnica Rijeka), Mladen Masar (Gradska knjižnica Zadar), Ana Škvarić (Knjižnica i čitaonica Fran Galović Koprivnica) i Gorana Tuškan (Gradska knjižnica i čitaoica Viktor Car Emin Opatija).

Projekt je pokrenut s ciljem razvoja kreativnosti i inovativnosti, stvaranja partnerstava među knjižnicama, jačanja suradnje knjižičara i informacijskih stručnjaka s područja Balkana i stvaranja održive mreže knjižičara-inovatora koja će poticati daljnju suradnju, inovaciju, e-učenje i eksperimentiranje s novim idejama.

Foto: Knjižnica Fran Galović

Osim umrežavanja i edukacije, sudionici projekta INELI Balkans imali su tijekom 2015. i 2016. godine zadatak osmisliti novu knjižničnu uslugu provedivu u vlastitoj knjižnici i s projektnim planom usluge aplicirati za nagradu INELI Balkans Innovation Award. Nagradu u iznosu od 4000 eura organizacija Future Library dodijelila je u studenome 2016., a među pet nagrađenih projekta nove knjižnične usluge našao se i projekt Rastemo čitajući: poticanje rane pismenosti u ruralnim područjima Koprivničko-križevačke županije Knjižnice i čitaonice Fran Galović Koprivnica i voditeljice koprivničke Bibliobusne službe Ane Škvarić.

Projekt je namijenjen dječjim vrtićima u mjestima koja obilazi koprivnički bibliobus, u svojoj je pilot fazi obuhvatio vrtiće u Drnju, Sigecu, Peterancu, Đelekovcu i Legradu, a pilot faza realizirana je tijekom 2017. godine. U Ateni su Ana Škvarić iz koprivničke knjižnice i Gorana Tuškan, ambasadorica za Hrvatsku u okviru INELI Balkans, održale službenu prezentaciju projekta Rastemo čitajući, nakon čega je Ana Škvarić sudionicima skupa na sesiji Pitanja i odgovori imala priliku detaljnije predstaviti projekt, razmijeniti ideje s ostalim inovatorima i dogovoriti nove suradnje. Knjižničari iz drugih knjižnica s područja Balkana pokazali su interes za pokretanjem koprivničkog projekta u vlastitim sredinama, pa je tako u začetku suradnja s kolegama iz okruga Neamţ u sjeveroistočnoj Rumunjskoj.

Projekt će također biti nastavljen i u Koprivničko-križevačkoj županiji. Postojeće knjižnične kutije kreirane za dječje vrtiće i namijenjene predškolcima hrvatske i romske nacionalnosti te njihovim odgajateljicama, s početkom školske godine 2017./2018. vraćaju se u dječje vrtiće, a u idućoj školskoj godini planira se osiguravanje financijskih sredstava kako bi se ovom uslugom pokrilo još pet dječjih vrtića u mjestima koja obilazi koprivnički bibliobus.

čitam...