KK KOPRIVNICA

Koprivnička košarka velikim koracima grabi prema boljoj budućnosti, stvara talente i promovira sport pritajen iza rukometa i nogometa

Kao redoviti, prateći problem predsjednik KK Koprivnice Dražen Jalšovec navodi odlazak mladih igrača na fakultet čiji klupski angažman time, u moru obaveza, prestaje što se pokazalo kao otegotna okolnost koja je koprivnički klub u proteklim sezonama vukla prema dnu ljestvice.

19:00h
0
Foto: KK Koprivnica
Foto: KK Koprivnica

Košarkaški klub Koprivnica ostvaruje iznimno dobre rezultate u tekućoj sezoni Druge ML Sjever. Nakon 13 odigranih kola imaju deset pobjeda i tri poraza kao i KK Međimurje, dok se na vrhu istaknuo KK Podravac.

Na polusezoni su, također, bili u gornjem dijelu, plasiravši se odmah iza sastava iz Virja.

– Jako smo zadovoljni s obzirom na situaciju koja je bila u prijašnjim sezonama – započinje Dražen Jalšovec, predsjednik KK Koprivnice.

Razmatrajući ranija iskustva, Jalšovec tvrdi kako nisu računali na tako dobre rezultate, već na sredinu tablice posebice jer su se u ligu vratili bivši prvoligaši iz Virja i Ludbrega. K tome, kao redoviti, prateći problem navodi odlazak mladih igrača na fakultet čiji klupski angažman time, u moru obaveza, prestaje što se pokazalo kao otegotna okolnost koja je koprivnički klub u proteklim sezonama vukla prema dnu ljestvice.

– Imamo veliki jaz između mladih igrača, kadeta koji participiraju u prvoj momčadi i seniora koje, praktički, nismo niti imali. U posljednje dvije ili tri godine vratili su se Antolić i Androlić, a pojačali smo se i s igračima iz Đurđevca. S druge strane, nekoliko se juniora uklopilo u momčad. Radi se, dakle, o dečkima iz srednje škole i onima koji studiraju u Varaždinu. Formirali smo korektnu momčad – pojašnjava Jalšovec.

Pad košarke u drugi plan

Egzistencijom i uspješnim radom NK Slaven Belupa i RK Podravke Vegete, Koprivnica je obilježena kao grad nogometa i rukometa. Stoga je, čini se, košarka pala u drugi plan kojega je predsjednik svjestan, ali ne smatra kako je nepravedno zapostavljena.

– Može se to sagledati iz mnogo kutova. Gledajući povijest i pozadinu rukometa i nogometa, definitivno se radi o nositeljima sportske kvalitete kod nas. Ovdje jesmo u sekundarnom planu, nismo prioritet i to osjećamo, ali postoji i treća stvar na nivou države, a to je trenutna neorganiziranost kompletne košarke. Znamo kako ne mogu svi biti u prvome planu. Kontinuiranim radom u deset i više godina izborili smo određeni status i, na kraju konca, vrh Druge lige u kontekstu seniora – kaže Jalšovec.

Međutim, uspješan rad vodećih koprivničkih osoba u loptanju pod obručima vidljiv je kod mlađih kategorija. Jedan ili dva sastava Koprivnice, pri čemu klub broji ukupno između 60 i 70 mladih nada u šest kategorija, redovito su među deset najboljih u Hrvatskoj. Dakako, neizostavna tema u promatranju nadolazećih naraštaja su iznimni talenti koji odskaču svojom kvalitetom.

– Borna Kapusta bio je naš igrač, a trenutno je član prvoligaša Gorice. Ujedno je nositelj srebrne medalje sa Svjetskoga prvenstva. Povremeno imamo kadete ili mlađe kadete u krugu reprezentacije. Primjerice, igrači koji obećavaju su Jurica Balaško i Tomislav Benotić koji je i ove godine, u kadetskoj konkurenciji, bio na širem spisku – govori Jalšovec.

S Međimurjem traje borba za drugu poziciju

Od siječanjskog nastavka sezone, seniori Koprivnice niz od tri uzastopne pobjede prekinuli su drugim porazom od Međimurja, direktnog suparnika u borbi za drugu poziciju.

– Vidjele su se određene nesigurnosti. Pauza tijekom nove godine ostavila je traga. Utakmice s Grafičarom i Labradom završene su egalom, ali smo na iskustvo slavili. Željeli smo vratiti Međimurju za poraz na njihovom terenu, no izgubili smo – smatra Jalšovec, okrenuvši se vodećem Podravcu i mogućnosti napada na prvo mjesto.

– Podravac ima bolju igračku i organizacijsku situaciju te iskustvo. U prvoj smo utakmici pokazali ravnopravne elemente igre. Ako gledamo kompletnu utakmicu, nismo imali kontinuitet. Još se uvijek ne možemo potpuno ravnopravno nositi s njima – viđenje je predsjednika.

Unatoč nerijetkim promjenama u kadru, timski karakter, kao i svjesnost ekipe da bez obzira na kretanje rezultata može odigrati do kraja, presudni su elementi. Inače, Vladimir Beljan i Zoran Jančijev definitivno su, prema Jalšovcu, iskustvom i znanjem nositelji ekipe.

U skladu s ostvarenim rezultatima porasle su i ambicije prve ekipe, pa je tako aktualna želja pokušati upisati bolji rezultat protiv Virovaca na domaćem parketu i, končano, održati se na drugome mjestu. Na širem planu želja je kontinuirani, dugoročni rad kluba.

– Sa seniorskom momčadi nastojimo postići što više. Trenutno nismo financijski niti organizacijski spremni stremiti prema Prvoj ligi. Također, želimo što kvalitetnije raditi s mladima kako bismo imali dovoljnu kvalitetu koja će doći do seniora. Uz redoviti rad organiziramo memorijalne turnire i druge aktivnosti kojima pokušavamo popularizirati košarku – napominje Jalšovec.

Cjelokupni plan popraćen je idejom razvitka košarke tri na tri kao novoga olimpijskoga sporta.

– Valjalo bi napraviti iskorak. Ne samo na klupskoj, već i saveznoj i široj razini. Prošle godine održan je turnir. Dolaskom ljepšega vremena na igralištu iza dvorane Branimir nastojat ćemo organizirati domaće igrače. Ponovno bismo, kao u prošlosti, provodili nešto po okolnim školama – zaključuje Jalšovec.