Reagiranje Mladena Pavkovića

Koprivnička Udruga branitelja želi ime 117. brigade pronijeti Koprivnicom i Križevcima

13:23h
0
Spomenik braniteljima // Foto: Matija Gudlin

Pavković ističe da je Koprivnica jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji nema ni jedno značajnije obilježje, a koje su u čast poginulim, nestalim i umrlim braniteljima podignuli oni na vlasti.

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. predložila je Gradovima Koprivnici i Križevcima da se ove godine povodom 25. obljetnice osnivanja 117. brigade Hrvatske vojske Koprivničko–križevačke županije, jedna ulica ili trg u ova dva grada nazove njenim imenom.

– Riječ je o najznačajnijoj ratnoj postrojbi na ovom području, a koja je ratovala i na mnogim drugim bojištima, prije svega na novljanskom. Četrdesetak branitelja je poginulo, a nekoliko ih je stotina ranjeno. Kroz postrojbu pod zapovjedništvom Dragutina Kralja i Ivice Zgrebeca, prošlo je oko pet tisuća ljudi – izjavljuje predsjednik Udruge Mladen Pavković i smatra sramotnim da još uvijek u Koprivnici, čak ni neka kulturna i ina ustanova ne nosi ime 117. brigade, na čiji spomen još jedino podsjeća Spomen križ i spomenik u nekadašnjoj koprivničkoj vojarni o kojima nitko ne vodi primjerenu skrb.

– Čak nema ni spomena o prvom i jedinom raketiranju koprivničke vojarne od strane zločinačke JNA, kada je 7. listopada 1991. poginuo jedan, a ranjena su dva pripadnika ove brigade – žali se Pavković ističući da je Koprivnica jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji nema ni jedno značajnije obilježje, a koje su u čast poginulim, nestalim i umrlim braniteljima podignuli oni na vlasti.

Istina, u centru Koprivnice navodno će krajem rujna biti otkriveno kontroverzno spomen obilježje iz Domovinskog rata, ali to će biti tek jedan mali dio uspomena i na legendarnu 117-tu brigadu – skeptično je zaključio predsjednik UHBDR91.

čitam...