BABY BOOM

Koprivničke mame pripremaju peticiju, spremne i na prosvjed, iz Grada poručuju kako ima mjesta za svu djecu, samo ih treba rasporediti

Ono što prethodi je sastanak s predstavnicima obrta za čuvanje djece, a nakon toga i roditeljima, a sve u cilju rješavanja smještaja sve djece, poručuju iz gradske uprave, najavljuju iz gradske uprave.

17:00h
0

Kao što smo pred koji dan pisali, u Koprivnici je 80-ak djece ostalo bez jasličkog i vrtićkog smještaja u pedagoškoj godini 2021./2022.

Roditelji u grupama po Facebooku traže rješenje i slobodna mjesta ne bi li uskladili poslovne i privatne obaveze.

Koprivničanka Petra Vučković na spomenutoj je društvenoj mreži istaknula ovaj problem, a u raspravu se uključilo više desetaka zabrinutih majki.
– Naše dijete također nije upalo u gradski vrtić, a svima je već dobro poznato da su obrti puni i mjesta nema. Ovo je generalno veliki problem i možda možemo nešto promijeniti, ako počnemo javno pričati o tome. Mislim da se ne radi o dvoje/troje djece, već o puno većem broju i vjerujem da velika većina vas isto nema ‘baka/deda servis’ i teško si može priuštiti tetu čuvalicu. Svaka čast ženama, treba ih platiti pošteno jer nije jednostavno biti osam sati s tuđom bebom – napisala je Petra te pojasnila kako ovo nije ‘huškački’ status, već pokušaj da se pronađe adekvatno rješenje.
– Dvije glave su uvijek pametnije od jedne, ne? – poručila je te pozvala mame da joj se jave s prijedlozima.
Nakon njenog apela, priča se krenula razvijati. Kako nam je potvrdila Petra, najizglednije je da će se krenuti s potpisivanjem peticije kojom bi od Grada Koprivnice tražile da se do jeseni pronađe prostor za smještaj četiri jasličke skupine.
– Ne znamo što se dogodilo. Može se tolerirati deset posto djece gore-dolje, ali ovo je preveliki broj koji je ostao bez smještaja. Nije mi jasna ni priča da su se roditelji odjednom osvijestili i žele djecu upisati u vrtić. Rješenja da djecu čuvaju baka i djed vrijedile su pred 30 godina. Danas su druga vremena, tko si može priuštiti da djecu čuva netko privatno? Većina nas je zaposlena, radimo u dvije smjene, imamo kredite i nezamislivo je da bismo nekome plaćali po nekoliko tisuća kuna da dolazi doma čuvati nam dijete – kaže Petra, nezadovoljna što su joj se planovi u zadnji tren promijenili, a rješenje se ne nazire.
– Planirala sam do srpnja biti na porodiljnom, do rujna koristiti godišnji i u rujnu dijete poslati u jaslice, a ja se vratiti na posao. Možda sam prenaivna, no nisam ni u jednom trenutku pomislila da za smještaj djeteta u vrtić moram kod nekoga nešto posebno napominjati, moliti ili ga vući za rukav – veli te napominje kako im je prvenstvena namjera postići dogovor s Gradom, no ne bude li išlo, spremna je pozvati majke da izađu pred zgradu Gradske uprave.
– Jedino će rješenje tada biti doći pred Grad s bebama pa ih prepustiti na brigu odgovornima dok mi idemo na svoj posao – rekla je Vučković.
Evo što je odgovorilo gradsko vodstvo
Provjerili smo što na ovu temu kažu u Gradu Koprivnici te kako namjeravaju riješiti problem koji se pojavio.
Ivana Ledinski Cvetković, viša stručna suradnica za informiranje i odnose s javnostima u Gradu Koprivnici, poslala nam je odgovor koji prenosimo u cijelosti.

– U gradu Koprivnici ima ukupno 1173 mjesta u vrtićima i u obrtima dadiljama. Od toga 132 mjesta u obrtima dadilja, Dječji vrtić Sv. Josipa 46 mjesta, Dječji vrtić Smiješak 96, Dječji vrtić Igra 142 mjesta, Dječji vrtić Tratinčica 745 i vrtić Podravsko sunce 12 mjesta.

Od svih upisnih mjesta, u gradu Koprivnici osigurano je i subvencionirano 276 mjesta za smještaj djece jasličke dobi i to 120 u Tratinčici, 24 u vrtiću Igra i ukupno 132 mjesta kod obrta dadilja, odnosno po 12 djece u jednom obrtu.

Prema podacima s krajem svibnja 2021. kod dadilja je bilo 12 slobodnih mjesta. Istodobno je 61 dijete smješteno u obrtima dadilja vrtićke dobi (2018. godište i stariji). Za nadolazeću pedagošku godinu, roditelji 17-oro djece smještene kod obrta dadilja podnijeli su zamolbe za prelazak djece u vrtić, što im je i odobreno – stoji u odgovoru grada.

Nadalje, kažu kako su “iz usporednih lista svih neupisanih jasličara u gradu Koprivnici došli do podatka da je 60 jasličara neupisano.

– Od toga već danas ih 12 može na čuvanje u obrte dadilja, 17 mjesta će se osloboditi sigurno početkom rujna radi prelaska djece u vrtiće, što znači da nam je ostalo 31 dijete trenutno neupisano. Ako ponovimo da je čak 61 dijete starije vrtićke dobi smješteno u obrt dadilja, a imamo mogućnosti smjestiti još tridesetak djece u DV Tratinčica, možemo poručiti roditeljima da mjesta za svu djecu u vrtićima ima – pojasnila je.

Ono što prethodi je sastanak s predstavnicima obrta za čuvanje djece, a nakon toga i roditeljima, a sve u cilju rješavanja smještaja sve djece, poručuju iz gradske uprave.

– Otvaranjem novog vrtića u Starigradu povećali smo kapacitete za 56 mjesta u gradskom vrtiću Tratinčica koji posluje na 12 lokacija te on može primiti još tridesetak djece vrtićke dobi. Kao što smo i najavili, javnost će u sljedećim danima biti obavještena i o planovima vezanim uz dogradnje postojećih te izgradnju novog vrtića – zaključuje I. Ledinski Cvetković.

čitam...