Perspektivni koprivnički vozač

Koprivnički as Leon Zelenko: Ne mogu dočekati Svjetsko prvenstvo u Portugalu, školi se ne veselim, a u brzini uživam

10:00h
0
Foto: Matija Gudlin

Puna soba medalja i trofeja ono je što nas je dočekalo kad smo došli kod zaista mladog i veoma perspektivnog Koprivničanca Leona Zelenka. Natječe se u kategoriji do 10 godina. Sa sedam godina u svojoj klasi 50 cc osvojio je sve utrke, stoga mu je dopušteno da prije uđe u kategoriju više, onu gdje se natječu dječaci od 8 – 10 godina. Dečko koji oduševljava svojim vožnjama otkrio nam je kako je počeo voziti, što radi u slobodno vrijeme i kakve rituale ima prije utrke. 

Leon je počeo voziti tako da je nedjeljom čuo zvukove auta, a kako živi blizu HAK-a u Koprivnici, sestru i njega zanimalo je što se to čuje. Bio je mali, imao je tri i pol godine i sestra i on otišli su pogledati što je to. Bio je svibanjski petak i ubrzo su im doveli jedan karting auto doma. Sestra i Leon gurkali su se po ulici gore dolje, a kada je otac otišao za poslom, došao je susjed koji je upalio motor karting auta. Sestri je to bilo prebučno i ona je odustala, međutim Leon nije odustajao, te je poželio iskušati autić.

Bila je to ljubav na prvi pogled. Već u nedjelju bio je na poligonu i vozio krugove, dok je 3. lipnja vozio svoju prvu utrku. Za usporedbu, u kolovozu je punio četiri godine. Prvu pobjedu ostvario je na Prvenstvu Hrvatske u Čakovcu na Belici. Danas ima tridesetak pobjeda u pedesetak utrka svoje karijere.

Foto: Matija Gudlin

Dok vozim, moram paziti da ne izletim, bitno je da gledam naprijed i da pratim putanju, savršenu liniju. Staze su velike oko kilometar, a dan prije utrke vozimo treninge kako bi upoznali stazu – rekao je Leon.

Leon je nakoliko puta znao izletiti, ali sve to s minimalnim povredama, hvala Bogu. Auto koji vozi s njime smije težiti 110 kilograma. Osim kartinga, preko tjedna igra nogomet, a otkrio nam je kako se školi ne veseli. Utrke se voze vikendom.

– Prije utrke za sreću kucnem se šakama s tatom i mehaničarom. Tata mi prije utrke daje upute kako što bolje odvoziti i na kojim dijelovima staze moram posebno pripaziti jer svaka staza krije svoje zamke. Na kraju svega kaže mi kako je najvažnije da uživam u vožnji – otkrio nam je Leon.

Pretprošli vikend bilo je Europsko prvenstvo u Brucku u Austriji gdje je takoreći dana još jedna šansa drugom i trećem iz svake države da osvoje kartu za SP u Portugalu, ali Leon je ostao najbolji, zapravo je išao zbog treninga na utrku.

Svjetsko prvenstvo u Portugalu održava se u studenom, a trajat će oko 10 dana. Tamo će nastupiti 32 najbolja na svijetu, iz svake države po jedan. Leon kaže kako se jako veseli prvenstvu i kako će dati sve od sebe iako ne poznaje sve protivnike.

Karting život Leonu je donio velik broj prijatelja, ima prijatelje po cijelom svijetu. Osim domaćih dečkiju, tu su prijatelji iz Srbije, Austrije te čak Japana. Kako kaže Leonova sestra, kada na stazi pričaju Hrvat i Japanac, iako ne pričaju istim jezicima, oni se razumiju.

Leon i ostali vozači su veliki prijatelji, uvijek poslije utrke dolaze jedan drugom čestitati i pozdraviti se. Oni zapravo samo čekaju da utrka završi kako bi se zajedno družili i igrali nogomet. Prati Formulu 1 i jednog dana bi volio voziti njene utrke. Najdraža momčad mu je Red Bull.

Otac je tu da brine o logistici, a mama pazi da je Leon uvijek čist i sit. Nakon utrke nerijetko bude mokar ispod odijela, pa je mama tu da pobrine da se presvuče i da ne bude gladan. Otkrio nam je da ima djevojku, a najveći rivali su mu Aleksandar Bogunović i Mauro Štiglić.

Na kraju, Leon nam je otkrio kako su mu sve utrke jednako bitne, nema najdraži trofej, već vozi zato što to voli. Roditelji su mu najveća podrška i oslonac, a bez sestara ne bi mogao. Ono što ga posebno veseli jest brzina, na čiji se spomen nasmije od uha do uha.

Jedino mi je bitno da se vozim i pobjeđujem – zaključio je Leon Zelenko.