Predelekcijanuška promocija

Koprivnički autor predstavlja “Kak je zgorel presvetli Trombetassicz”, satiru o predizbornim spletkama u 17. stoljeću

Magistrat odnosno gradska uprava, spletkari ne bi li si osigurala pobjedu na dolazećim elekcijanušima, to jest izborima. Čak pokreće javno-privatno partnerstvo za gradnju štala – mogli bismo reći garaža – manipulira varoškim sajmom, smješta protivnicima...

14:06h
0
Marko Gregur // Foto: Damir Vujnovac, Facebook

Sutra će se u koprivničkoj Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ od 19 sati održati predstavljanje povijesno-političke satire domaćeg autora Marka Gregura pod naslovom Kak je zgorel presvetli Trombetassicz.

Predstavljanje knjige vodit će osobe blisko povezane sa stvaranjem ovog djela – urednik Kruno Lokotar uz pomoć dobrog poznavatelja koprivničke povijesti i autorovog savjetnika za povijesne teme Hrvoja Petrića i književni kritičar Mario Kolar koji je na kraju knjige napravio rječnik kajkavskih riječi.

Roman je napisan na podravskom kajkavskom, a nađe se u njemu i predgajskog pravopisa. Radnja romana zbiva se u Koprivnici u drugoj polovini 17. stoljeća u doba Zrinsko-frankopanske urote, pa stilistika pridonosi autentičnosti napisanoga.

Sve je drugo – isto kao i danas. Magistrat odnosno gradska uprava, spletkari ne bi li si osigurala pobjedu na dolazećim elekcijanušima, to jest izborima. Čak pokreće javno-privatno partnerstvo za gradnju štala – mogli bismo reći garaža – manipulira varoškim sajmom, smješta protivnicima…

Između ostalog, roman govori i o pokušaju stjecanja veće narodne samostalnosti i o emancipaciji od njemačkog elementa.

Djelo je pisano u prvom licu, iz perspektive Paulusa Ayticha, uznapredovalog službenika u magistratu koji je uvjeren da će mu pismenost donijeti moć i – ljubav. Tako se sa sucem Trombetassiczem i ostalim zavjernicima upušta u opaku političku igru.

Marko Gregur novom se knjigom predstavlja kao zreo, nadahnut i duhovit autor koji nam otvara škrinju zaboravljenog blaga i pokazuje da na tom svijetu, stalna samo ljudska priroda jest.

čitam...