EU projekt 'Centar za pomoć u kući' vrijedan 15 milijuna kuna

Koprivnički Crveni križ uskoro kreće s gradnjom nove zgrade u Herešinskoj ulici

'Centar za pomoć u kući' EU je projekt vrijedan gotovo 15 milijuna kuna. Ciljane skupine u projektu su beskućnici, korisnici usluge pomoći u kući pripremom i dostavom obroka u kuću te umirovljenici i starije osobe

15:46h
0
Fotografija Centar

Gradskom društvu Crvenog križa Koprivnica odobren je projekt “Centar za pomoć u kući Koprivnica”, u okviru natječaja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije pod nazivom “Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije – druga faza”, Operativni program “Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.”

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica Adela Sočev potpisala je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava 16. srpnja 2020. godine u vrijednosti od 14.884.891,35 kuna s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije. Razdoblje provedbe projekta je 36 mjeseci, odnosno do 15. svibnja 2023. godine projekt treba biti u potpunosti završen. Nositelj projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica, a projektni partneri su Grad Koprivnica i Centar za socijalnu skrb Koprivnica.

– Cilj projekta ‘Centar za pomoć u kući Koprivnica’ je ulaganje u socijalnu infrastrukturu koje će se postići izgradnjom i opremanjem prostora sa svrhom provođenja procesa prevencije institucionalizacije. Ciljane skupine u projektu su beskućnici, korisnici usluge pomoći u kući pripremom i dostavom obroka u kuću te umirovljenici i starije osobe. Beskućnici su odabrani iz jednog razloga, a to je da je Koprivnica, kao grad sjedište županije, zakonom obvezan imati osiguranu uslugu za beskućnike te će se ovim projektom taj nedostatak i riješiti – naglasila je ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica Adela Sočev.

Projektom “Centar za pomoć u kući Koprivnica” GDCK Koprivnica izgradit će potpuno novi objekt čime će se stvoriti kvalitetniji kapaciteti za socijalne usluge koje GDCK Koprivnica pruža, ali i za razvoj novih socijalnih usluga u cilju prevencije institucionalizacije korisnika. Izgradnjom Centra za pomoć u kući Koprivnica povećat će se prostorni kapaciteti Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica čime će se stvoriti uvjeti za proširenje postojećih i razvoj novih socijalnih usluga. Novim zapošljavanjem u sklopu projekta i usavršavanjem zaposlenika ojačat će se kapaciteti Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica što će pridonijeti razvoju izvaninstitucijskih socijalnih usluga.

Odlukom Gradskog vijeća Grada Koprivnica, zemljište površine 2455 četvornih metara u Herešinskoj ulici 33 u Koprivnici darovano je Gradskom društvu Crvenog križa Koprivnica, što je bio preduvjet za izradu projekta i dobivanje potrebnih dozvola. Provedena je parcelacija zemljišta i prijenos vlasništva, a temeljem projektno tehničke dokumentacije, koju je izradio Petgrad, Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica dobilo je 13. siječnja 2021. godine pravomoćnu građevinsku dozvolu za gradnju Centra.

Na čestici od 2455 četvornih metara Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica izgradit će zgradu “Centar za pomoć u kući Koprivnica” s prizemljem i katom ukupne površine 1255 četvornih metara, odnosno tlocrtne površine 952 četvorna metra.

U prizemlju na 300 četvornih metara će biti pučka kuhinja i blagovaonica, prostor za rad gerontodomaćica i popratne prostorije te dnevni boravak za umirovljenike veličine 80 četvornih metara. Na katu će biti smješteno prihvatilište za beskućnike oko 40 četvornih metara te pripadajući uredski prostori. U nastavku zgrade bit će smješten skladišni prostor, površine 300 četvornih metara, namijenjen skladištenju hrane i donacija za pripremu obroka u pučkoj kuhinji, a koji će biti dostupan za prilaz i za istovar svim vrstama teretnih vozila. Nabavit će se i viličar koji će služiti za istovar robe u skladište.

Kuhinja će biti opremljena s profesionalnim uređajima te će imati povećani kapacitet za pripremu do 300 obroka dnevno te će uz nju biti smještena blagovaonica za korisnike. Za pripremu obroka nabavit će se konvektomati, univerzalni kuhinjski stroj, nagibne tave, kotlovi, pećnice, štednjaci, perilice i ostala moderna oprema. Iz kuhinje će se direktno ulaziti u skladište hrane, a tamo će se nalaziti i dvije hladne komore za skladištenje lako kvarljivih namirnica. S obzirom na povećane kapacitete kuhinje nabavit će se dva vozila za dostavu obroka i nabavu namirnica jer je cilj proširiti uslugu pripreme i dostave hrane i na područje općina čije djelovanje pokriva Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica.

– Zgrada Centra za pomoć u kući sastojat će se od ukupno 32 prostorije koje će se opremiti s pripadajućom opremom. Prostorije će također biti prilagođene za osobe s invaliditetom te će se ugraditi taktilne trake i dizalo. U tijeku je priprema dokumentacije za provođenje postupka javnu nabavu za odabir izvođača radova za gradnju zgrade i uređenje okoliša. Nakon odabira izvođača očekujemo početak radova još ove godine. Procijenjena vrijednost gradnje je 10,2 milijuna kuna, a vrijednost nabave opreme je gotovo 1,4 milijuna kuna – otkrila je ravnateljica Adela Sočev.

Za zaposlenike nositelja projekta i partnere održana je i prva edukacija s temom “Komunikacija sa starijim osobama i umirovljenicima”, a usavršavanje zaposlenih i partnera nastavit će se tijekom projekta kroz preostale edukacije.

Projektni tim, sastavljen od predstavnika nositelja Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica, partnera – Grada Koprivnice i Centra za socijalnu skrb te predstavnika Razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije PORA-e, koja je pružila potporu prilikom prijave projekta, svakodnevno radi na provedbi projektnih aktivnosti, a zaposlena je i jedna osoba na puno radno vrijeme u sklopu projekta.

– Socijalne usluge potrebne našim sugrađanima koje mi nudimo ne može zamijeniti nikakav novac niti bilo što drugo materijalno. Vjerujem da ćemo ovaj veliki projekt do kraja uspješno provesti – zaključila je ravnateljica Adela Sočev.

Zadovoljstvo ovim značajni projektom nije skrivao ni gradonačelnik Koprivnice i saborski zastupnik Mišel Jakšić.

– Lako je biti partner i pomagati nekome tko zna što želi, tko zna što radi i iza kojega ostaju jasni, mjerljivi i doista prekrasni rezultati. S ponosom mogu reći da je Gradsko društvo Crvenog križa u Koprivnici jedno od najboljih u Hrvatskoj. Drago nam je kao Gradu da imamo tako divne ljude kojima možemo biti partneri. Ovo je jedan od projekata na koji smo iznimno ponosni jer pokazuje jednu snažnu crtu solidarnosti koju ovaj grad nosi u sebi. Drago nam je da ponovno idemo u jednu toplu, ljudsku priču sa srcem, u projekt sa sredstvima Europske unije – kazao je Mišel Jakšić, zahvalivši svima koji su doprinijeli da jedan ovakav veliki projekt zaživi.

Aleksandra Mrkoci Pečnik iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije rekla je kako će se ovim projektom doprinijeti procesu deinstitucionalizacije i prevenciji institucionalizacije.

– Želimo vam svu sreću u provedbi projekta i ostvarenju vaših ciljeva – poručila je Aleksandra Mrkoci Pečnik.

Sam projekt predstavljen je u ponedjeljak u Koprivnici, u Inkubatoru kreativnih industrija, a osim govornika na konferenciji su bili prisutni i predstavnici Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU), kao i predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Bio je tamo i Danijel Rušak iz koprivničkog Centra za socijalnu skrb, Vjekoslav Štimac, predsjednik GD CK Koprivnica, Melita Birčić, ravnateljica PORA-e, pročelnik koprivničkog Upravnog odjela za izgradnju grada, upravljanje nekretninama i komunalno gospodarstvo Tomislav Golubić i drugi.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica.