Općinsko državno odvjetništvo

Koprivnički direktor muljao s porezom, zaposlenici nisu putovali, ali on je svejedno izdavao naloge

Optužnicom je predloženo da okrivljenik, uz kaznu, mora vratiti novac u visini utajenog poreza.

12:19h
0
biznis
Foto: Envato Elements

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici podignulo je optužnicu protiv 39-godišnjaka zbog počinjenja kaznenih djela utaje poreza ili carine, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Na stranicama Državnog odvjetništva RH stoji o kakvom je slučaju riječ. Naime, okrivljenog 39-godišnjaka tereti se da je od početka 2014. do kraja 2016. godine u Koprivnici, kao direktor okrivljenog trgovačkog društva, “isplaćivao dio plaće za 19 zaposlenika društva prikazujući da im isplaćuje dnevnice i naknade za korištenje privatnog automobila u službene svrhe na temelju neistinitih putnih naloga, jer zaposlenici nisu obavljali nikakva službena putovanja.” Cilj je bio, navode, izbjeći plaćanje poreza na dohodak.

– Tereti ga se da je na opisani način izbjegao da društvo plati porez na dohodak u iznosu većem od 50 tisuća kuna. Okrivljenika se tereti i da nije vodio poslovne knjige društva u skladu sa zakonskim obavezama jer je u njih unosio podatke na temelju nevjerodostojnih isprava – objavio je DORH.

Optužnicom je predloženo da okrivljenik, uz kaznu, državi mora vratiti novac u visini utajenog poreza.