Koprivnički Dom za starije i nemoćne osobe u kriznoj je godini uštedio 450 tisuća kuna

15:50h
0
Vesna Križan - ravnateljica Doma // foto: Ivan Brkić

Dom za starije i nemoćne osobe Koprivnica i u ovoj je kriznoj godini uspješno poslovao. Rečeno je to na današnjoj konferenciji za medije na kojoj su iznešeni podaci o poslovanju Doma tijekom 2010. godine.

– Dom je u godini koja je za nama raspolagao sa 14 milijuna kuna, od toga je 46% vlastitih prihoda, dok su ostala sredstva županijska. Prije godinu i pol izabrano je novo vodstvo Doma i od tada smo proveli 20-ak natječaja i moramo naglasiti kako smo zahvaljujući njima uspjeli uštedjeti oko 450 tisuća kuna. Rezultat ovakvih ušteda i povoljnijih cijena je dobro gospodarenje jer smo kao naručitelj omogućili tržišnu utakmicu i tako ostvarili povoljniju cijenu – rekla je ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Vesna Križan te naglasila kako su ostvarene uštede prenamijenjene za povećane troškove energenata i odvoz smeća na čiju potrošnju ionako ne mogu utjecati, ali i na podizanje standarda kvalitete usluga i stanovanja za korisnike Doma.

Dokaz da korisnici Doma ovu krizu nisu osjetili su i stalni radovi i uređenja na Domu, ali i unutar njega. Osim toga, u poslovanje je uveden ISO standard i koprivnički Dom je jedini u Hrvatskoj koji se može time pohvaliti.

A da su životom u Domu korisnici i te kako zadovoljni dokazuje i anketa koju su proveli zaposlenici, a u kojoj se je od korisnika tražilo da ocijene kvalitetu života u Domu.

– Od 270 osoba koliko ih je trenutno smješteno u Domu, anketu su ispunila 162 korisnika. U anketi je bilo postavljeno 11 pitanja o kvaliteti života u Domu, a prosječna ocjena koju smo dobili je 4,4 i taj rezultat nas izuzetno veseli jer je to samo dokaz da se u Domu dobro radi – izjavila je ponosna ravnateljica Doma te se osvrnula na planove u budućnosti.

– U budućnosti želimo povećati bolnički kapacitet, ali ne nadogradnjom Doma, već bi postojeće odjele prenamjenili u bolničke. To bi napravili zbog toga jer su liste čekanja za bolnički dio iznimno dugačke. Osim toga, želimo i dalje biti među vodećima u socijalnoj skrbi u Hrvatskoj i želimo da naš Dom koji iduće godine slavi 20. obljetnicu poslovanja i dalje bude jedno od poželjnijih mjesta za život za osobe starije životne dobi.

Usluge Doma trenutno koristi 270 osoba, 130 u bolničkom i 140 u stanarskom djelu, a za njih se brinu 74 zaposlene osobe. Liste čekanja su iz godine u godinu sve veće, tako da se na useljavanje čeka i po nekoliko godina, a godišnje se u Dom useli tek 50-ak osoba.