veliki uspjeh mladog umjetnika

Koprivnički gimnazijalac Marko Lončar osvojio prvu nagradu s keramičkim skulpturama na međunarodnom natjecanju u Rijeci: ‘Volim apstraktne skulpture’

On je moj najveći životni uspjeh, iznimno sam sretan i ponosan na njega, kazao nam je Dragutin Ciglar.

10:09h
0
Marko Lončar // Privatna arhiva

Koprivnički gimnazijalac Marko Lončar osvojio je prvu nagradu sa svojim keramičkim skulpturama na međunarodnoj manifestaciji umjetničke keramike pod nazivom Matuljska kolajnica koja je održana u mjestu Mučići, nedaleko od Rijeke.

Točnije, sa svoje je dvije skulpture nagradu je osvojio u kategoriji mladih keramičara do 35 godina.

Zaslužio je tako samostalnu izložbu svojih djela koje će biti upriličena u Rijeci 2019.godine. Uz to, bit će tiskan i katalog.

– I prije sam osvajao nagrade na raznim natjecanjima, ali ovo je prva značajnija nagrada. Skulpture su apstraktne jer takve volim raditi, a napravljene su isključivo za ovo natjecanje. Trebalo mi je oko dva tjedna da ih napravim jer radio sam malo po malo. Lončarstvo me zanima od malih nogu, a učio sam uz Dragutina Ciglara, našeg poznatog kupara i keramičara. Uz njega sam zavolio ovu vrstu umjetnosti – kazao je Marko Lončar.

Koprivnički gimnazijalac Marko Lončar osvojio prvu nagradu s keramičkim skulpturama na međunarodnom natjecanju u Rijeci: 'Volim apstraktne skulpture'
Markove nagrađene skulpture // Foto: Dragutin Ciglar

Inače, pohađao je i Malu školu keramike u Osnovnoj školi Antun Nemčić Gostovinski. Nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja, upisat će fakultet, no još nije siguran što će odabrati.

Njegov učitelj i mentor, Dragutin Ciglar, iznimno je ponosan na uspjeh ovog talentiranog Koprivničanca.

– S Markom radim od njegove treće godine. Prije pet godina uvršten je kao prvi Hrvat u enciklopediji starih zanata i to u Briselu. Također, nalazi se i u kalendaru Europske unije… On je moj najveći životni uspjeh, iznimno sam sretan i ponosan na njega – kazao nam je Dragutin Ciglar.

Inače, na natjecanju je sudjelovalo 70- tak umjetnika iz Hrvatske te iz Italije i Slovenije.

Organizator ovog događanja bila je Udruga Interinova, jedna od najvećih udruga na području Rijeke i okolice koja je posvećena keramici, pod pokroviteljstvom Općine Matulji.

Loading...