Koprivnički gimnazijalci zamijenili gradske vijećnike i s Mršićem održali sjednicu Gradskog vijeća

13:16h
0
Mladi Koprivničanci odlično su se pripremili za današnju sjednicu // foto: Ivan Brkić

U organizaciji njemačke zaklade Friedrich Ebert i koprivničke Gimnazije Fran Galović, u Gradskoj vijećnici u petak je održana planska igra pod nazivom „Lokalna samouprava“ za učenike srednjoškolske dobi. Riječ je o imitaciji skupštine Gradskog vijeća, samo što u klupama umjeto pravih vijećnika sjede srednjoškolci na čija pitanja odgovara gradonačelnik Zvonimir Mršić.

U simulaciji je sudjelovalo 34 učenika, a kako bi što vjernije odigrali uloge, voditelji planske igre prethodno su ih pripremali za ovu sjednicu. Teme dnevnog reda mladi su koprivničanci sami sastavili, a  isto tako podjelili su se u četiri stranke kojima su sami dali imena. Tako su današnjo sjednici prisustvovali članovi Revolucinoarne napredne stranke, Koprivničke stranke mladih i malo starijih, Autonomne stranka solidarnosti te Liberalni socijaldemokrati.

 

U vrlo dobro osmišljenim točkama, mladi gimnazijalci postavljali su Mršiću razna pitanja, a kao što se moglo očekivati najveći broj njih bio je vezan uz prostorije za druženje, koje bi ujedno služile raznim udrugama i kulturno-umjetničkim društvima. Naime, mladi su upozorili gradonačelnika da su rušenjem stare glazbene škole izgubili prostorije u kojima su se okupljale razne udruge koje su nakon toga premještane, u kako učenici kažu, neadekvatne i skučene prostorije. Kao jedno od mogućih riješenja, mladi su gradonačelniku preporučili vatrogasnu postaju u Oružanskoj ulici iz koje će vatrogasci uskoro preseliti u prostor budućeg sveučilišta.  Osim toga, riječi je bilo i o budućem kampusu, a učenici su također upozorili Mršića na loše stanje pojedinih ulica te na problem križanja Starigradske i magistrale.

Nakon sjednice, koja je trajala točno dva sata, Mršić je čestitao učenicima na vrlo dorbo odrađenoj sjednici te im preporučio da se uvijek moraju boriti za svoj prijedlog, unatoč tome što nekad neće biti u pravu.Foto: Ivan Brkić

Osim koprivničkih gmnazijalaca i gradonačelnika, današnjoj sjednici nazočila je i potpredsjednica pravog Gradskog vijeća Melita Samoborec, koja je i upravljala sjednicom, zatim pojedini vijećnici i koordinatorica programa Zaklada Friedrich Ebert, Blanka Smoljan, koja je i najzaslužnija za današnje odigravanje „Lokalne samouprave“. Ona je ujedno na kraju sjednice svim učenicima dodjelila Diplomu za sudjelovanje na današnjoj  planskoj igri.