Koprivnički gitaristički duo održao koncert u Skopju

10:38h
0
Na kraju koncerta

Koprivnički gitaristički duo u sastavu mr. art. Antonio Rumenović te student druge godine klasične gitare na Leopold Mozart Zentrumu u Augsburgu, Vanja Posavec održali su u petak cjelovečernji koncert u Skopju, u Makedoniji na otvaranju međunarodnog gitarističkog festivala „Tremolo”.

Tonska proba prije koncerta
Tonska proba prije koncerta

U prvom dijelu koncerta Vanja i Antonio predstavili su se pojedinačno svojim solo programima, dok su u  drugom dijelu odsvirali repertoar koji su pripremili kao duo.

Nastup je bio prožet emocijama i ugodnom atmosferom, a publika je svoje zadovoljstvo iskazala dugotrajnim pljeskom nakon svake izvedbe.

Koprivnički gitaristički duo osnovan je u rujnu 2012. godine a cijela je priča započela kada se Antonio zaposlio kao profesor u Glazbenoj školi Fortunat Pintarić u Koprivnici, u kojoj radi i danas. Iako su samo dvije godine radili zajedno prije nego je Vanja krenuo u Srednju glazbenu školu u Varaždinu, ostali su u dobrim odnosima i nastavili su zajednički raditi na idejama o promicanju klasične glazbe u Koprivnici. Već 2010. godine potaknuti upravo tim idejama i zajedničkim interesima ostalih mladih gitarista i njihovih roditelja,  osniva se Udruga gitarista klasične gitare Allegro. Udruga Allegro omogućila im je da zajedno s ostalim članovima Allegro tima razvijaju svoje ideje i ostvaruju svoje želje o promicanju  klasične gitare. Već dvije godine, 2011. i 2012.,  Antonio i Vanja zajedno rade u Ljetnoj školi gitare Koprivnica.  Antonio radi kao profesor i glavni  predavač, dok je Vanja  njegov asistent. Po završetku  Ljetne škole gitare 2011. i 2012. g komentari na njihov rad i sam projekt vrlo su ohrabrujući i pozitivni. Na nekoliko koncerata Udruge, Antonio i Vanja pojavljuju se kao solisti, a zadnjih par godina pojavlju se i kao duo. Iako su se na spomenutim koncertima predstavljali samo kratkim programom, više u smislu zabave ili eksperimenta, zajednički pogled prema glazbi,  vrlo slične ideje i ciljevi, a na kraju krajeva i prijateljstvo, potakli su ih da samo par godina kasnije naprave korak dalje i osnuju  Koprivnički gitaristički duo. Prvi puta  duo se predstavio prije desetak dana na 4. Classical guitar weekendu u Koprivnici, u organizaciji Udruge Allegro, a svojim nastupom na međunarodnom gitarističkom festivalu Tremolo, u Skopju, ponovo su učvrstili Koprivnicu kao važno mjesto na gitarističkoj karti Europe.

S obzirom na niz pozitivnih reakcija nakon održanog koncerta u Skopju od strane raznih profesora iz nekoliko zemalja jugoistočne Europe koji su pratili koncert, može se očekivati njihov ponovni nastup na nekom novom gitarističkom događanju ili samostalnom koncertu te razvoj njihove glazbene karijere kojeg svakako valja podržati.