Koprivnički HDZ i HSS jedinstveni u osudi najavljenog spajanja bolnica

15:28h
0
120706-ostojic

“Kao što smo imali državnu centralizaciju – sve u Zagreb, sada je na djelu provođenje regionalne centralizacije – sve u Varaždin! “, stoji u priopćenju koprivničke Gradske organizacije HSS-a. Reakcija je to na medijske najave o reformi zdravstva, koje je osudio i gradski HDZ.  

“Ministar Ostojić želi spajanjem bolnica smanjiti troškove zdravstva, a svi dobro znamo da smanjenje troškova znači isključivo srozavanje zdravstvene usluge. Pitamo se zašto smo do sada toliko ulagali u županijsko zdravstvo?”, naglašavaju HSS-ovci.


 Kažu kako ministar najavljuje preuzimanje upravljačkih prava nad županijskim bolnicama koje i dalje gomilaju gubitke, smatrajući da su županije te koje trebaju same sanirati bolničke dugove. “A činjenica je da plaće zaposlenih u zdravstvenim ustanovama i njihove materijalne troškove, zakonom je dužna namirivati država preko HZZO-a.”, poručuju iz HSS-a.

Liječenje u drugim gradovima?

Gradski odbor HDZ-a smatra kako će se Koprivničanci biti prisiljeni liječiti u drugim gradovima. “Umjesto da se popune radna mjesta u županijskoj bolnici, naši će liječnici uskoro ići raditi u druge gradove. Ako se na primjer odjel pedijatrije preseli u Čakovec onda će roditelji svoju djecu na specijalističke preglede i bolničko liječenje voditi u taj grad.”, stoji u priopćenju.

 “Najgore je to što ćemo uz svoje dugove u budućnosti plaćati i dugove drugih bolnica, obzirom ne znamo u kakvom su financijskom stanju ostale bolnice koje se navode, jer da su u dobrom, do ovog sigurno ne bi došlo.”, smatraju u HDZ-u.

čitam...