Koprivnički ‘informatičari’: Ukidanjem carina računala neće pojeftiniti

10:09h
0
Trgovina informatičkom opremom ulaskom u EU doživjet će veće promjene

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju mnogi će se prodavači, pa i distributeri, vjerojatno naći u problemima, pogotovo prodavači koji prodaju samo proizvod, odnosno, ne nude nikakve dodatne usluge.

To se prvenstveno odnosi na robu visoke vrijednosti, dakle prodavače automobila, namještaja, pa i informatičke opreme. Ulazak u EU podrazumijeva carinsku uniju, dakle nema carina između država članica, izvan Unije, odnosno za zemlje nečlanice, usvaja se zajednička razina carina. Drugim riječima, unutar granica EU možete kupiti što god želite i gdje god želite, i nitko vas ništa neće pitati. Sve te stvari možete naručiti i poštom, i nikome se ne trebate pravdati. Porez ćete platiti zemlji iz koje kupujete, ali nemojte se nadati njegou povratu. Takva su pravila.

Velika je to prilika za svakoga tko želi nabaviti primjerice, bolje prijenosno računalo ili tablet, ali i same uvoznike takve opreme, koji će svakako proći jeftinije. Ipak, Mario Kralj, direktor koprivničke tvrtke Hangar 18, koja se bavi prodajom i servisom informatičke opreme, audio-video i bijele tehnike, elektronike i mobitela i zapošljava 15 djelatnika, misli kako će pomama potrošača ipak biti kratka vijeka.

-Aktualni modeli primjerice tzv.pametnih telefona u Europskoj uniji mnogo su skuplji nego u nas, tako da ne vjerujem da će baš biti isplativo naručivati takvo što, tim više što potrošači sve manje vjeruju web-trgovinama. One su zapravo te koje će najviše izgubiti u cijeloj priči – ističe Kralj. Dodaje kako iz svega proizlazi da informatička oprema zbog ukidanja carina kod nas ipak neće pojeftiniti, može samo poskupjeti. Važno je napomenuti da je njegova tvrtka direktni uvoznik tableta i smartphonea, dakle, nema dodatna davanja prema distributerima. Kaže i kako se ne boji promjena koje donosi članstvo u europskoj zajednici, jer nam, prema naznakama, ipak slijedi mnogo dobroga. No, ništa se neće dogoditi preko noći, misli Kralj.

-Uspjet će samo ozbiljnije tvrtke informatičke opreme, koje prodaju naveliko i nude dodatne usluge poput servisa. Ipak, članstvo u Uniji u nekim će nam segmentima otežati poslovanje, a u nekim olakšati. Teško je sada točno definirati prednosti i mane članstva, vrijeme će pokazati – zaključuje Kralj. Damir Mehkek, vlasnik tvrtke Tehnomag, koja se bavi prodajom i servisom informatičke opreme i ima četvero zaposlenih, nije direktni uvoznik. Kaže kako je teško predvidjeti što će se dogoditi s cijenama informatičke opreme ulaskom u carinsku uniju, budući da sve ovisi o uvoznicima.

– Možda će ipak doći do pozitivnih pomaka po pitanju cijena, no o tome je još teško govoriti, kao i o prednostima i manama našeg članstva u jednoj takvoj zajednici – kazao je Mehkek.

čitam...