Koprivnički inkubator nominiran među tri najbolja u Hrvatskoj

13:46h
0
Martina Golčić, direktorica Koprivničkog poduzetnika

Na trodnevnom savjetovanju koje je organiziralo Ministarstvo poduzetništva i obrta glavna tema bila je internacionalizacija poslovanja. Izvoz i otvaranje tržišta za male i srednje poduzetnike veliki je izazov, a u ostvarenju toga cilja Ministarvo poduzetništva i obrta kroz poticaje, programe i potpore želi još doprinjeti da se poduzetnici odluče za izlazak na internacionalna tržišta.

Uz brojne edukacije i gostovanja predavača te panel rasprave za mnogobrojne poduzetnike i predstvanike razvojnih agencija, ovo je bila prilika da se čuju prijedlozi, mišljenja i iskustva uvaženih gostiju iz zemalja EU-e koje imaju bogata iskustva u poduzetništvu. Jedna od njih bila je i Joanna Drake, direktorica za poduzetništvo i MSP u općoj upravi Europske komisije za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo i MSP, Derek Goodwin, zamjenik direktora za globalne poduzetničke programe, UK Trade & Investment te prof. Burton Lee, sa Standford School of Engineering and innovarium Ventures.

Nacionalnom savjetovanju prisustvovali su gotovo svi članovi hrvatske Vlade, a najboljim poduzetnicima i obrtnicima te zadrugama, klasterima, poduzetničkim zonama i inkubatorima nagrade su uručili ministri i premijer Milanović.

Koprivnički poduzetnik nominiran je za najbolji inkubator u Hrvatskoj u 2014-oj godini u društvu sa BIOS iz Osijeka i ZIP iz Zagreba. Najboljim inkubatorom proglašen je ZIP, Zagrebački inkubator poduzetništva, no biti među tri najbolja inkubatora, za Koprivnički poduzetnik velika je nagrada i priznanje.

– Suradnja ZIP-a , Grada Koprivnice te Koprivničkog poduzetnika upravo je u tijeku i to na projektu START-UP Koprivnica te će se ta suradnja nastaviti, ali i nadograditi sa riječkim, ali i drugim poduzetničkim centrima. Tako ćemo osigurati najbolje programe, edukacije, poticaje i transfer znanja i otvaranje novih prilika za koprivničke poduzetnike, a posebno za one koji to tek planiraju postati, odnosno za START-up poduzeća. Svi dogovoreni programi i aktivnosti prijavljivat će se na natječaje za financiranje, a rezultat koji svi željno očekujemo je rast broja MSP, samozapošljavanje, zapošljavanje te ukupni utjecaj na rast gospodarstva, konkurentnim malim i srednjim poduzetništvom koje se otvara internacionalnim tržištima – istaknula je direktorica Martina Golčić.

Derek Goodwin spreman je pomoći koprivničkim poduzetnicima

Derek Goodwin zamjenik direktora za globalne poduzetničke programe, UK Trade and Invesment otvoren za suradnju sa Koprivničkim poduzetnikom d.o.o.. Ova suradnja otvara vrata internacionalizacije za koprivničke poduzetnike i to sa jednim od najboljih Engleskih razvojnih poduzetničkih sustava, programa kojeg je prije 10 godine usvojila UK, a koji se do danas pokazao više nego uspješnim. Prilika je sada da se iskoristi suradnja i svi poduzetnici koji su spremni za nova tržišta i internacionalizaciju poslovanja iskoriste ovaj kanal direktno kontaktirajući sa najeminentnijim stručnjacima koji stvaraju prilike, povezuju i pomažu kod povezivanja kompanija, posebno start-up kompanija koje imaju dobar proizvod , odnosno koje razvijaju ili koriste nove tehnologije i inovativnost kao sastavni dio svojeg proizvoda ili usluga.

– Ovo je sjajna prilika, koju nam je omogućilo Ministarstvo poduzetništva i obrta, zahvaljujući njihovoj inicijativi da se na savjetovanje dovede ovako iskusnog stručnjaka i kreatora UK globalnog poduzetničkog programa ( GEP), koji je za cilj imao potaknuti brzo rastuće start-up kompanije temeljene na tehnologijama, a koji se provodi već 10 godina. Rezultati tog programa su preko 400 inovativnih kompanija koje su stvorila 3000 visoko vrijednih radnih mjesta. Njegovo iskustvo, znanje, informacije, poslovne veze i kontakti vrlo su vrijedna prilika da se i hrvatski poduzetnici osnaže i svoje poslovanje prošire i internacionaliziraju na globalnom tržištu. Za to su potrebna nova znanja i vještine, a upravo programi EU fondova za koje MINPO otvara natječaje omogućuju da se poduzetnici u tom smjeru razvijaju. Koprivnički poduzetnik d.o.o. uspostavio je kontakt i suradnju sa Goodwinom te je njegov interes za pomoć i prijenosom iskustava za hrvatsko poduzetništvo vrlo vrijedno i mi ćemo ga dobro iskoristiti – istaknula je direktorica Golčić.

Goodwin je na pitanje koji je razlog što start-up poduzeća najviše dolaze u UK te koje su to prilike koje je vlada i agencije UK ponudile kako bi se postigao takav poticaj i interes start-up poduzeća, odgovorio: – Dobri uvjeti rada za početnike, mnogo poticaja i oslobađanja od poreza i fiskalnih nameta, organizirani poduzetnički akceleratori od strane potpornih institucija, no prije svega znanje, učenje, nove vještine i hrabrost te odvažnost samih poduzetnika.

čitam...