STAMBENI POTICAJ

Koprivnički Ivanec povijesnim natječajem pomaže obiteljima koje grade, kupuju ili uređuju dom, Švegović: Želimo zadržati mlade

Valja naglasiti kako postoje uvjeti koji se moraju ispoštovati. Između ostaloga, gradnja mora započeti godinu dana nakon odobrenja potpore, a u roku pet godina građevina mora biti gotova i prebivalište prijavljeno.

18:00h
0
Načelnik Općine Koprivnički Ivanec Mario Švegović // Foto: Matija Gudlin
Načelnik Općine Koprivnički Ivanec Mario Švegović // Foto: Matija Gudlin

Općina Koprivnički Ivanec na svojim je službenim stranicama objavila Javni natječaj za dodjelu poticaja za kupnju ili izgradnju te uređenje stambenog prostora na općinskom području. Riječ je o bespovratnom novcu kojega će Općina dodijeliti osobama ili obiteljima, odnosno korisniku do 45 godina starosti.


– Uz uvjet da on ili supružnik nemaju u vlasništvu drugi stan, kuću, kuću za odmor ili sličan objekt pogodan za stanovanje, da je korisnik poticaja ili supružnik korisnika poticaja zaposlena osoba s ukupnim radnim stažom najmanje godinu dana do dana isteka roka za dostavu prijave na ovaj Natječaj, da prema razini obrazovanja jedan od njih ima najmanje srednju stručnu spremu, da nisu kažnjavani i da se protiv njih ne vodi kazneni postupak – stoji u natječaju.

Prema Mjeri 1., novac koji se može dodijeliti za kupnju ili izgradnju stambenog objekta jest u visini do 20 posto kupoprodajne cijene, tj. procijenjene vrijednosti gradnje, a maksimalno 20 tisuća kuna po korisniku. Mjera 2, pak, uključuje dodjelu novčanih sredstava za uređenje stambenog objekta od maksimalno 20 tisuća kuna po korisniku.

Mario Švegović // Foto: Sanjin Bojić

– Prvi je to raspisani natječaj u povijesti općine Koprivnički Ivanec. Donesen je akt kojim se pomaže mladim obiteljima s područja općine – rekao nam je načelnik općine Koprivnički Ivanec Mario Švegović, dodavši kako su s tom pričom krenuli prije godinu dana.

Prednost kod dodjele imat će ljudi iz Koprivničkog Ivanca i obitelji s većim brojem članova.

Cilj je zadržati mlade u općini. Počelo se graditi u poslovnoj zoni, a moramo biti optimistični da će se moći i zapošljavati – dodao je Švegović.

Natječaj je otvoren do iskorištenja sredstava – koja prema načelnikovim riječima iznose 150 tisuća kuna – planiranih za 2020. godinu, a što je, ovisno o iznosima za koje će korisnici aplicirati, namijenjeno za šest-sedam obitelji.

Ilustracija // Foto: koprivnicki-ivanec.hr

– Interes postoji otprije, otkako smo najavili da će takav akt biti donesen – rekao je Švegović siguran kako će iskoristiti sva rezervirana sredstva te dodao kako natječaj vrijedi i retroaktivno, tj. za one koji su unatrag godinu dana imali odgovarajuće investicije.

Valja naglasiti kako postoje uvjeti koji se moraju ispoštovati. Između ostaloga, gradnja mora započeti godinu dana nakon odobrenja potpore, a u roku pet godina građevina mora biti gotova i prebivalište prijavljeno. Usto, prebivalište mora biti zadržano sljedećih pet godina. Onaj tko kupuje objekt spreman za život dužan je prijaviti prebivalište u roku od godine dana te isto zadržati neprekinuto sljedećih pet godina.

Glede Mjere 2., korisnik i njegova uža obitelj moraju u roku od godine dana nakon odobrenja poticaja prijaviti prebivalište na adresi stambenog objekta za koji je odobren poticaj. Ponovno, prebivalište je bez prekidanja potrebno zadržati sljedećih pet godina.

čitam...