Koprivnički knjižničari Ujlaki i Galinec prikupili dragocjena iskustva u Francuskoj

19:49h
0
Koprivnički knjižničari Ujlaki i Galinec biciklirali su po Francuskoj

Djelatnici Knjižnice i čitaonice „Fran Galović” Kristian Ujlaki i Karlo Galinec sudjelovali su u kolovozu na čak tri međunarodna skupa u Francuskoj, na kojima su predstavljali ne samo koprivničku knjižnicu, nego i grad Koprivnicu, Koprivničko-križevačku županiju i Hrvatsku. Riječ je o bicklističkoj ne-konferenciji „Cycling for Libraries”, Međunarodnom knjižničarskom kampu i Svjetskom kongresu knjižničara.

Evo njihovog osvrta, koji govori zašto su knjižnice važne u današnjem društvu.

MARKETING EPODRAVINA.HR

Cycling for libraries

Cycling for Libraries (C4L) je neformalna međunarodna knjižničarska konferencija pokrenuta 2010. godine koja okuplja knjižničare i sve ljubitelje knjiga u neformalnom druženju i putovanju s ciljem podizanja svijesti o važnosti knjižnica i njihovih usluga u razvoju lokalnih zajednica i društva u cjelini. Ideja za projekt je krenula iz Finske još prije 10 godina, a prvo bicikliranje je održano 2011. godine na relaciji Kopenhagen – Berlin i od tada se kontinuirano održava svake godine. Tako je prošle godine na etapi od Amsterdama do Bruxellesa iskorištena prilika da se članovima EU parlamenta uruči proglas o važnosti narodnih knjižnica pod nazivom The declaration for the regulation of libraries at a European level. Proglasom se želi ukazati na nezamjenjivu ulogu knjižnica u društvu, kao i njezinu središnju ulogu u rastu i prosperitetu svake lokalne zajednice.

Odlučnost knjižničara da prežive stotine kilometara bicikliranja potvrđuje da su knjižničari snalažljivi ljudi koji se svakodnevno susreću s brojnim izazovima. Posebice se pri tome misli na nove izazove koje knjižnicama donosi digitalno doba i po nekima ugrožava njihov opstanak.

Ovogodišnje izdanje „Cycling for libraries”, na kojem su sudjelovali Kristian Ujlaki i Karlo Galinec knjižničari iz Knjižnice i čitaonice „Fran Galović” Koprivnica, održano je u Francuskoj od 6. do 14. Kolovoza 2014. Bicikliranje je održano na relaciji od Montpelliera do Lyona u dužini od oko 550 kilometara, a sudjelovalo je 92 knjižničara i zaljubljenika u knjižnice iz 17 zemalja. Uz Koprivničance, na ovoj ne-konferenciji sudjelovale su još dvije knjižničarke iz Zagreba i Splita.

Ovaj pothvat koprivničkih knjižničara bio bi nemoguć bez potpore Grada Koprivnice, Koprivničko –križevačke županije te firmi Hartmann d.o.o., Šimunić promet d.o.o i Caffe bara „Cinober”.

Cycling for libraries uključuje minimalno prezentacije na Powerpointu, sjedenje u publici i izlaganja ex catedra. Sudionici umjesto toga održavaju debate i neformalne razmjene ideja tijekom bicikliranja. Prilikom planiranja dnevnih etapa svakodnevno se određuje tema dana o kojoj se raspravlja te se bira nekoliko moderatora koji potiču raspravu i na kraju dana zapisuju iznesena razmišljanja i ideje.

Ovogodišnje teme su bile: inovativna upotreba knjižničnih prostora, cjeloživotno obrazovanje, cenzura u knjižnicama, marketing u knjižnicama, digitalna i društvena inkluzija, besplatne knjižnice, zelene knjižnice, zatvaranje knjižnica i društvo bez knjižnica.

Koprivnički knjižničari su aktivno sudjelovali u debatama pri čemu im je pomoglo susretanje s njima u svakodnevnom radu i stalna edukacija o aktualnim pitanjima koja su teme obuhvaćale. Na taj su način u međunarodnim knjižničarskim krugovima uspješno predstavili svoja iskustva i znanja te iskoristiti priliku da predstave uspjehe koprivničkog, ali i hrvatskog knjižničarstva te predstave Koprivnicu kao hrvatsku biciklističku metropolu. Uz to su tijekom bicikliranja posjetili brojne lokalne knjižnice te upoznali velik broj kolega sa svih strana svijeta. Kampanja je bila odlično medijski popraćena od strane francuskih lokalnih ali i nacionalnih medija. Državna televizija i radio te brojne lokalne postaje prilozima i intervjuima su popratile ovaj događaj, a živopisna kolona biciklista je bila zanimljiva građanima brojnih manjih i većih mjesta kroz koje je prolazila i kroz razgovore lobirala za podršku knjižnicama.

IFLA CAMP2014

IFLA Camp prethodi godišnjem Svejtskom kongresu IFLA-e (Međunarodnog saveza knjižničarskih društava i ustanova) i nije organiziran kao klasične konferencije – nema unaprijed određenih govornika s određenim temama, nego svi sudionici, u manjim grupama raspravljaju o zanimljivim temama koje su na susretu sami predložili. Ove godine održan je 14. i 15. kolovoza u prostorijama ENSSIB-a, francuske državne visokoškolske ustanove koja je dio Sveučilišta u Lyonu i u kojoj se obrazuju stručnjaci s područja knjižničarstva, informacijskih znanosti te povijesti knjige i knjižnica.

Šezdeset sudionika iz mnogih zemalja svijeta je tijekom dva dana u neformalnoj atmosferi raspravljalo o 15 tema vezanih za narodne i visokoškolske knjižnice: od dileme o konzumiranju hrane u knjižnicama do postojećih servisa za streaming glazbe. Posjetili smo knjižnicu ENSSIB-a gdje nam je predstavljen inovativni uređaj „bibliotouch” – prototip interaktivne, taktilne i intuitivne ploče za traženje informacija i dokumenata. Ipak, najveća vrijednost ovakvih susreta su nova poznanstva, iskustva i primjeri iz knjižnica širom svijeta. Sudjelovanje na ovakvim događajima je posebno zadovoljstvo za nas knjižničare iz koprivničke knjižnice jer je vidljivo da se gotovo svi trendovi u suvremenom knjižničarstvu, u većoj ili manjoj mjeri, primjenjuju u našoj Knjižnici ili da smo ih barem svjesni ukoliko ih i nismo u stanju pratiti i provoditi. Razlozi zbog kojih nismo u stanju organizirati neke sadržaje i učiniti boljima postojeće uglavnom su u činjenici da je postojeći prostor Knjižnice neadekvatan i nedostatan. Rado smo podijelili s kolegama svoja iskustva i dobre primjere iz prakse iz naše Knjižnice od kojih su neki primili i međunarodne nagrade.

Karlo Galinec i Kristian UjlakiSvjetski kongres knjižničara

Naziv ovogodišnjeg Svjetskog kongresa knjižničara i informacijskih stručnjaka, „Libraries, Citizens, Societes: Confluence for Knowledge” ili “Knjižnice, građani, društva: stjecište znanja”, bio je u skladu s radnim motom aktualnog predsjedništva IFLA-e koje glasi „Snažne knjižnice za snažna društva”. Time se naglašava inkluzivna uloga knjižnica kao demokratskih institucija koje osiguravaju prostor za protok informacija i učenje za sve dobne, spolne, etničke i društveno-ekonomske skupine. Također se naglašava uloga knjižnica kao kritičkih i objektivnih pružatelja informacija i znanja i njihovo značenje da kao javno dobro omogućuju građanima da sudjeluju u razvoju civilnog društva.

Na skupštini je sudjelovalo više od 3500 sudionika iz 120 zemalja svijeta, a iz Knjižnice i čitaonice „Fran Galović” Koprivnica na skupštini su bili Karlo Galinec i Kristian Ujlaki. Kao i na prijašnjim svjetskim kongresima, koprivnički knjižničari su i ovaj puta bili aktivni sudionici i predstavili su dva projekta Knjižnice izlaganjima na posterima. Na jednom posteru autori Galinec i Ujlaki predstavili su projekt informatičke i informacijske obuke Knjižnice „Osobni knjižničar”. Poster pod nazivom „Let’s get personal!” je na pravi način predstavio vrijednosti koje zagovara IFLA i pokazao je da je koprivnička Knjižnica na vrijeme prepoznala ulogu i važnost narodnih knjižnica u pružanju informacija i znanja koja moraju biti dostupna svima. Upravo ova usluga predstavlja to nastojanje jer se u edukaciju uključuju različite skupine koprivničkih korisnika: djeca, mladi, građani treće i četvrte životne dobi ali i skupine koje se susreću s problemima u društvenoj inkluziji kao što su pripadnici nacionalnih manjina, osobe s invaliditetom, nezaposlene osobe…

Na kongresu je predstavljen i suradnja koprivničke Knjižnice sa sestrinskom knjižnicom iz finskog grada Sastamale na posteru “From Croatia to Finland and vice versa with Grundtvig funding – experiences of staff mobility between two NAPLE Sister Libraries” autora Petra Lukačića i Kaise Kytömäki Predstavljena je kroz razmjenu osoblja na studijskim boravcima u Finskoj odnosno Hrvatskoj koja je ostvarena zahvaljujući financiranju kroz programe Europske unije.

Ovogodišnja konferencija je važna i zbog usvojene Lyonske deklaracije o pristupu informacijama i razvoju, koju je potpisalo više od 125 organizacija s ciljem pozitivnoga utjecaja na razvojni program Ujedinjenih naroda nakon 2015. godine (the United Nations post-2015 development agenda). Pristup informacijama i knjižnicama igra presudnu ulogu u podupiranju razvoja. Lyonska deklaracija poziva države članice Ujedinjenih naroda da prepoznaju kako su pristup informacijama i vještine za njihovo učinkovito korištenje potrebni za održiv razvoj te da to postane dio razvojnoga programa Ujedinjenih naroda nakon 2015. godine.

Usvojena bogata znanja i iskustva koprivnički knjižničari primijenit će u svojoj knjižnici, te prenijeti ostalim kolegama u Hrvatskoj.

čitam...