Regionalno sportsko okupljanje

Koprivnički i križevački košarkaši i košarkašice predstavljali Podravinu u kampu u Srbiji

Djeca treniraju dva puta dnevno, ujutro i predvečer, a između treninga tijekom dana imaju razne radionice i predavanja.

13:20h
0
Foto: Dunja Markulak

Prošlog tjedna održan je 10. košarkaski kamp u Srbiji na Fruškoj gori pod nazivom ”I came to play”, na kojem su tradicionalno sudjelovali košarkaši i košarkašice iz Križevaca i Koprivnice. Više od 120 djevojčica i dječaka iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i Slovenije sudjelovalo je u održavanju kampa, koji je bio besplatan. Osim Križevčana i Koprivničanaca, u kampu su sudjelovali sportaši iz Čakovca, Vukovara i Slavonskog Broda.

Ovaj sportski, košarkaški kamp razlikuje se od ostalih zbog toga što fokus nije isključivo na košarkaškim treninzima, već se nastoje razviti međuljudski odnosi, obrazovanje, razumijevanje i tolerancija. U kampu sudjeluju i profesionalni sportaši i njihovi treneri, članovi profesionalnih klubova, ali i djeca slabijeg imovinskog stanja, ona s poteškoćama i bez roditelja.

– Pristup sportu i obrazovanju pravo je mladih ljudi, a ne privilegija – navodi organizator kampa Mihajlo Delić

Djeca treniraju dva puta dnevno, ujutro i predvečer, a između treninga tijekom dana imaju razne radionice i predavanja. Istaknuti gost bio je Dušan Domović Bulut, najbolji igrač svijeta u košarci tri na tri, te Marica Gajić, reprezentativka Bosne i Hercegovine. Gosti su odgovarali na pitanja, dijelili svoje dojmove i savjete.

– Za djecu je to prije svega kamp sporta, ali i kamp razumijevanja. Sudionici su djeca iz cijele regije, dolaze iz svih krajeva bivše Jugoslavije, često iz sredina gdje su bili konflikti u prošlosti. To je jedinstvena prilika da upoznaju jedni druge, vršnjake koji imaju iste interese i da vide da su svi isti. Sport povezuje ljude, a to je vrlo važno za ovu regiju – rekao je Kyle Scott, američki ambasador.

Od prvog održavanja kampa prije 10 godina do ovogodišnjeg, kamp je podržavan od strane američke ambasade, predstavnika Novog Sada, te Pokrajinska vlada koja je najavila gradnju sportske dvorane, hotela, rekonstrukciju vanjskih terena i paviljona u sljedećih nekoliko godina.

Do dana današnjeg, u kampu je sudjelovalo preko 1500 djece iz svih krajeva bivše Jugoslavije, te se svake godine očekuje sve više djece kako bi se promovirao program koji za cilj ima poboljšanje kvalitete života mladih u regiji.

čitam...
Loading...