Prekogranična suradnja škola

Koprivnički i mađarski učenici učit će jedni druge plesovima i glazbi, stvorit će kuharicu, trenirati rukomet, a Legrad će dobiti mali botanički vrt

U cijelom prekograničnom području odobreno je 54 projekta, a u Koprivničko-križevačkoj županiji njih 17 u ukupnoj vrijednosti 45 milijuna kuna, što je lijepa brojka, rekla je Melita Birčić.

13:07h
0
Foto: Matija Gudlin

Razvojnoj agenciji PORA-i i partnerima odobrena su tri projekta prekogranične suradnje u sklopu programa INTERREG kojima će koprivnička Obrtnička škola, Gimnazija Fran Galović i Osnovna škola Legrad dobiti značajna novčana sredstva i priliku za suradnju s mađarskim školama u razmjeni iskustava i vještina.

– U cijelom prekograničnom području odobreno je 54 projekta, a u Koprivničko-križevačkoj županiji njih 17 u ukupnoj vrijednosti 45 milijuna kuna, što je lijepa brojka. Od toga je PORA-i odobreno pet projekata, tri su u domeni obrazovanja, jedan je vezan za energetsku učinkovitost i jedan za ruralni razvoj. Za njih je odobreno 8,7 milijuna kuna. Mi smo kao institucija među prvima aktivno uključenima u ovaj program i bez uspješne suradnje sa školama i drugim institucijama toga ne bi bilo – istaknula je uspjeh ravnateljica PORA-e Melita Birčić.

Ravnatelji škola ukratko su predstavili projekte koji će se provoditi u suradnji s mađarskim školama.

Foto: Matija Gudlin

Tako je ravnatelj Obrtničke škole Ratimir Ljubić istaknuo 243 tisuće eura vrijedan projekt koji će početi 1. listopada i trajati 16 mjeseci, a deset koprivničkih učenika i dva nastavnika smjera zavarivača ići će u srednju školu u Csurgu na praksu. Također će 16 učenika i dva nastavnika otići u školu u Nagybajomu na praksu za kuhare, slastičare i pekare. Mađari će isto tako posjetiti Koprivnicu gdje će njih deset iz svakog od navedenih smjerova, zajedno s po dva nastavnika, biti na praksi. Krajnji cilj je, uz razmjenu iskustava i nabavku opreme, stvoriti pograničnu kuharicu s receptima za stara jela tog područja.

S istim školama surađivat će i Gimnazija Fran Galović na projektu fokusiranom na plesnu i glazbenu umjetnost, sport i STEM područje, kako je naglasio ravnatelj Vjekoslav Robotić. Projekt je vrijedan 236 tisuća eura i počet će u rujnu te trajati 16 mjeseci. Učenici iz Hrvatske i Mađarske učit će jedni druge tradicionalnim plesovima i glazbi svojih krajeva, organizirat će se tri znanstvena susreta, a izradit će se i kurikulum kondicijske pripreme za rukometaše koji će biti primjenjiv u svim hrvatskim sportskim gimnazijama.

– To je najveći gimnazijski projekt dosad, s najviše sredstava povučenih iz europskih fondova. Vrlo je značajan zato što je to nama tercijarna djelatnost kojom se bavimo i pokušavamo biti konkurenti u Hrvatskoj, a ne kukati nad sudbinom školstva – rekao je Robotić.

Foto: Matija Gudlin

Osnovna škola u Legradu dobit će nešto više od 60 tisuća eura. Kako je predstavio ravnatelj Dragutin Marcinjaš, surađivat će se na polju povijesti s naglaskom na zajedničku prošlost s obitelji Zrinski, bit će uključen i sport, a najviše će se sredstava uložiti u gradnju malog botaničkog vrta za školu.

– Ovo je već četvrti projekt koji je došao u Legrad. Po povučenim sredstvima smo najuspješnija općina u županiji i među prvih 5 posto u Hrvatskoj, 227 eura po stanovniku smo uspjeli povući. Pripremamo još nekoliko projekata, neke smo već prijavili, i ovo je samo uvod u nešto još bolje – osvrnuo se načelnik Legrada Ivan Sabolić.

Područje obrazovanja u županiji posebno je pohvalio dožupan Ivan Pal, ali je i istaknuo iznimno značajnu ulogu PORA-e, koja je, prema njegovom mišljenju, izuzetno napredovala.

– Školstvo je najmobilniji dio u županiji, ovo je samo kamenčić u mozaiku. Stvara se veliki kadrovski potencijal u našim školama jer se, osim nastavnika, masovno uključuju i učenici u sve projekte. Naše škole ne plaču nad sudbinom hrvatskog školstva nego rade. U osam godina kako sam dožupan uočio sam ogroman napredak na tom području i tu je ključna PORA. Sjećam se na kojoj je razini bila prije osam godina i na kojoj je sada. Naša županija možda nije najbolja u svemu, nismo savršeni, ali smo u samom vrhu – rekao je Pal.

Foto: Matija Gudlin

Župan Darko Koren također dijeli to mišljenje i poziva na pošteno sagledavanje agencije i njene uloge, osvrnuvši se na predizborne navode nekih od svojih suparnika u vezi njene neučinkovitosti.

– Ovih se dana podaci na razne načine prezentiraju i zlorabe kako kome odgovara pa dolazimo i do komičnih ocjena i zaključaka. Ponekad se naš rad ne može valorizirati kroz brojke, a kada se može, treba paziti da se točno interpretira – upozorio je župan.