0.7 C
Koprivnica
Srijeda, 6. prosinca 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
REVITALIZE

Koprivnički muzej kreće s obnovom, stiže novi sadržaj, Čimin: Stvorit ćemo ambijent kao da ste u vinskom podrumu ili crkvi
K

Cilj projekta je, istaknuo je ravnatelj Čim, pokretanje obnove zgrade muzeja, stare gradske vijećnice iz sredine 17. stoljeća, kao najstarijeg svjetovnog objekta Koprivnice. Tako žele pokazati što je njima važno, dodao je.

Ne propustite

Vinski folklor kao povijesni identitet Podravine i Pomurja reVitalize naziv je projekta koji su početkom listopada započeli Grad Koprivnica i partneri Muzej grada Koprivnice te Mađarsko kulturno neprofitno društvo regije Mura.

Danas je, stoga, u Muzeju grada Koprivnice održana početna konferencija. Govorili su koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić, ravnatelj muzeja Robert Čimin i voditeljica Odsjeka za europske poslove Maja Balaško Kiš.

Projekt, jedan od onih koji se provodi u sklopu programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Riječ je o svojevrsnom nastavku projekta RefurbCulture provedenog 2019. godine.

– Iz toga projekta napravili smo dokumentaciju obnove zgrade muzeja. Službeno je počeo 1. listopada. Provodit će se aktivnosti rekonstrukcije muzeja, i to prve dvije faze sukladno glavnom projektu. Prva obuhvaća sanaciju vlage, a druga rekonstrukciju podruma. U drugoj fazi, nakon rekonstrukcije i obnove, uslijedit će opremanje namještajem i audiovizualnom opremom. Trenutno smo u postupku realizacije postupka javne nabave za sklapanje ugovora s izvođačem radova rekonstrukcije.

Foto: Ivan Balija
Maja Balaško Kiš // Foto: Ivan Balija

Vrijednost rekonstrukcije je 1.475.000 kuna bez PDV-a. Radovi bi trebali započeti u ožujku, završetak očekujemo tijekom 2021. godine. Preostat će nam deset mjeseci za ostale aktivnosti projekta. Provode se u suradnji s mađarskim partnerima, nadam se da će okolnosti to dopustiti. One se, ponajviše, tiču organizacije raznih kulturno-turističkih događaja s obzirom na tematiku projekta. Obilježit ćemo Martinje, Vincekovo, Wine Fest i druge zanimljive događaje kako bi se oformila nova ponuda. Također, izradit će se kulturno-turistička studija strategija Koprivnice koja će obuhvatiti područje mađarskog partnera, neprofitne organizacije iz pokrajine Totszentmarton s kojim prvi put surađujemo – objasnila je M. Balaško Kiš.

Cilj projekta je, istaknuo je ravnatelj Čimin, pokretanje obnove zgrade muzeja, stare gradske vijećnice iz sredine 17. stoljeća, kao najstarijeg svjetovnog objekta Koprivnice. Tako žele pokazati što je njima važno, dodao je.

– Prostor, od podruma do krovišta, želimo iskoristiti za izložbene svrhe. Krećemo s podrumskim prostorijama, najpodložnijim utjecaju vlage koja se širi na prizemlje i prvi kat. Muzealci se time bore 40-ak godine – rekao je Čimin.

Foto: Ivan Balija
Robert Čimin // Foto: Ivan Balija

Podrumski prostor traži novi pristup, nastavio je, kazavši kako su u trenutku osmišljavanja načina prijave projekta došli do dviju povijesno značajnih tema za razvoj Koprivnice – vinogradarstvo sakralnost.

– Kroz arheologije i etnografska istraživanja prepoznali smo ih kao povijesni identitet. Hodnik u podrumu iskoristit ćemo za, primjerice, rekonstrukciju drvene ceste iz 17. stoljeća pronađene u Esterovoj ulici. Zatim, povezujući se preko pučke pobožnosti, razjedinit ćemo se u dvije prostorije – u jednoj će se predstaviti sakralnosti, a u drugoj vinogradarstvo – objasnio je.

Sakralnost će, precizirao je, krenuti s 12. stoljećem te završiti s 18. stoljećem, od najstarijih do najvrijednijih ostavština, zapisa s ovih prostora, iz suvremenog doba.

– Vinogradarstvo kreće u tome periodu. Doduše, iz srednjega vijeka imamo malo ostavštine, ali zato imamo mnogo u 19. i 20. stoljeća, sva ona tradicijska arhitektura koju danas možemo vidjeti na obroncima Bilogore. Sve to povezat ćemo u jednu priču, gdje gospodarstveno prati životno. Vjerske zajednice itekako su imale kvalitetan odnos prema vinu, svetoj tekućini. Na taj ćemo način priču zaokružiti u turistički proizvod koji će biti atraktivan, suvremen, koji neće biti produkt samo muzealaca, već produkt interakcije i komunikacije raznih stručnjaka. Stvorit ćemo ambijent kao da ste u podrumu ili crkvi, uz sve doživljaje koje u tim prostorima možete doživjeti – ispričao je Čimin, dodavši kako će tražiti nove modele obnove zgrade, no prvim će korakom, vjeruje, riješiti velike probleme koji su ih dosad mučili.

Foto: Ivan Balija
Mišel Jakšić // Foto: Ivan Balija

Jakšić je zadovoljan što su u ovim vremenima povukli novac europskih fondova. Vjeruje da će doprinijeti ostanku u deset najboljih gradova po povlačenju europskih sredstava.

– Ovaj će projekt najbolje pokazati što Podravina nosi u sebi. Na drugačiji, noviji način pokazat ćemo čime se možemo dičiti. Poljoprivreda, sve što dolazi uz to pa i vinogradarski poslovi, u srži je naivne umjetnosti. Bacit ćemo težište na to što je u podravskoj duši, na moderniji način pokazati kako je bilo. Nadam se i kako ćemo ovaj korak iskoristiti za brendiranje gastro i eno ponude. Na području županije imamo dosta toga čime se možemo pohvaliti pa i izvesti van granica – rekao je gradonačelnik

Projekt uključuje energetsku obnovu koprivničkog muzeja, izgradnju eko kuće u mađarskom Totszentmartonu te financiranje opreme i tradicionalnog postava predviđenog za izložbe s područja vinskog folklora. Mađarski predstavnici, spomenuli su, nisu bili u mogućnosti doći na konferenciju.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Zimske radosti

VIDEO Pogledajte medu koji ne spava zimski san, već uživa sa sve četiri u zraku

Osim djece, zimske radosti iskorištava ni više ni manje nego medo. Da, da dobro ste pročitali, medo! Medvjed je odlučio odmoriti...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti