lijepo putovanje

Koprivnički obrtnici posjetili Bruxelles, upoznali predstavnike Europske komisije s potrebama, problemima i željama

Od predstavnika EK dobili su nekoliko korisnih savjeta vezanih uz mogućnosti sufinanciranja projekata mikro obrta

14:43h
0
Foto: Udruženje obrtnika Koprivnica

Delegacija obrtnika članova Udruženja obrtnika Koprivnica posjetila je Europsku komisiju u Bruxellesu gdje su ih predstavnici EK upoznali s ulogom i načinom djelovanja ove institucije u funkcioniranju Europske unije.

Na početku posjete obrtnike je pozdravio gospodin Šutić iz kabineta potpredsjednice Europske komisije gđe. Dubravke Šuice, a potom su predstavnici Europske komisije predstavili planove Europske unije vezane uz nacionalni plan oporavka i otpornosti kao odgovora na utjecaj pandemije, kohezijsku i regionalnu politiku, daljnji razvoj mikro, malog i srednjeg poduzetništva te ulogu financijskih instrumenata (zajmova i kredita) u novom višegodišnjem financijskom okviru 2021.– 2027. godina. Održano je i predavanje vezano uz ulazak Republike Hrvatske u eurozonu, odnosno Europsku monetarnu uniju (uvođenje EUR-a).

Obrtnici su tom prilikom upoznali predstavnike komisije sa svojim potrebama, problemima i željama. Ukazali su na problem ne sufinanciranja projekata mikro poduzetnika i obrtnika, koji imaju do 10 zaposlenih. Ukazano je i na problem sufinanciranja projekata
samozapošljavanja te projekti malog i srednjeg poduzetništva (od 10 do 500 zaposlenih), a za mikro poduzetnike i obrtnike dostupni su samo natječaji za aktivnosti kao što je digitalizacija poslovanja, edukacija zaposlenika ili razvoj inovacija. Napomenuto je kako su trenutno i u narednom razdoblju mikro obrtnicima potrebna sredstva za nabavu dugotrajne materijalne imovine, odnosno sredstva za nabavu strojeva i opreme, a ne sredstva koja se sada nude samo za softverska rješenja, edukacije i inovacije.

Predstavnici Europske komisije napomenuli su kako je upravo cilj ovakvih posjeta saslušati probleme, potrebe i želje obrtnika i poduzetnika kako bi što bolje mogli usmjeravati svoje djelovanje vezano uz razvoj mikro, malog i srednjeg poduzetništva i obrta te su iznijeli nekoliko korisnih savjeta vezanih uz mogućnosti sufinanciranja projekata mikro obrta.

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!