UNIVERZALNOST I ZAVIČAJNOST KNJIGE

Koprivnički ogranak Matice hrvatske dobio Zlatnu povelju

12:10h
0
NASLOVNICA KNJIGE
Zlatna povelja za izdavački poduhvat i objavljivanje knjige // Foto: Muzej

Prošlog vikenda na Glavnoj skupštini Matice hrvatske u Sinju koprivničkom Ogranku dodijeljena je nova Zlatna povelja  za izdavački poduhvat i objavljivanje knjige Zajedno, ali sam ili tako je govorio Arsen Dedić autora publiciste Mladena Pavkovića.

Druga je to Zlatna povelja koprivničkom Ogranku u posljednjih nekoliko godina, a prva je bila za Sabrana djela Frana Galovića 1-6 u redakciji akademika Milivoja Solara.

I ova je Povelja Središnjice Matice hrvatske koprivničkom Ogranku javno priznanje i pokazatelj kontinuiteta rada koprivničkim Matičarima, a koje koprivnički Ogranak svrstava među najvrijednije Ogranke među njih 130 koliko ih djeluje u čuvanju i njegovanju kulturnog identiteta u Hrvatskoj i Europi.

Nameće se pitanje zašto je knjiga objavljena upravo u Koprivnici ali se nudi i univerzalni odgovor. Mogla je biti objavljena u bilo kojem mjestu diljem Lijepe naše gdje je Arsen Dedić imao prijatelje u umjetnosti, glazbene i književne suradnike, poznanike i prijatelje. A upravo ih je u Podravini imao poprilično i stoga ova knjiga otkriva njegove brojne doticaje s najboljim umjetnički profiliranim imenima od Zvonimira Goloba, do Ivana Generalića te Josipa Generalića, ak.slikara Zlatka Kauzlarića Atača i prema riječima samog Arsena sjajnog i ponajboljeg hrvatskog – hollywoodskog kompozitora Dalibora Grubačevića.

Sjajnim je predgovorom knjizi naslovljenim Arsen, bez starih čipki poentirala književnica Božica Jelušić, još jedna umjetnička duša iz kajkavskog podravskog bazena, apostrofirajući Arsena kao ustrajnog prvoborca protiv kiča na svim razinama.

Velika je posebnost ove knjige u njenoj likovnoj opremi jer sadrži 14 fotografija i likovnih umjetničkih djela koje je po vlastitom izboru iz obiteljske galerije Dedićevih odabrao sam Arsen, a koje je sjajnim dizajnom uvrstio na stranice knjige njegov prijatelj i hrvatski dizajner svjetskog glasa Danijel Popović.