Koprivnički povjerenik OraH-a Mihael Napan: Zalažemo se za ekologiju i legalizaciju marihuane

08:59h
0
Mihael Napan i predsjednica ORaH-a Mirela Holy

Održivi razvoj Hrvatske – ORaH, najmlađa je politička stranka u Hrvatskoj, osnovana krajem listopada prošle godine. Vodi je Mirela Holy, saborska zastupnica i bivša ministrica zaštite okoliša i prirode, a jedan od glavnih ciljeva članova stranke jest da ORaH bude drugačiji te im je cilj da postane treća politička stranka u Hrvatskoj.


Iako su gradske organizacije nove stranke već osnovane diljem zemlje, Koprivnica još uvijek nije dobila svoj ogranak. No, to ne znači da uskoro neće, a nešto više o planovima rekao nam je Mihael Napan, stranački povjerenik u Koprivnici.

Kada možemo očekivati osnivanje Gradske organizacije ORaH-a u Koprivnici?

– Kod nas je u Koprivnici dosta dramatično stanje kada govorimo o uključivanju građana u politiku. Jednostavno ne postoji interes za politiku, a čemu je politika i kriva. Naime, sve stranke imaju krilaticu da su drugačije, kao i da će nešto promijeniti, ali na kraju samo dolazi do razočaranja. No, OraH kaže – mi smo održivi, a zagrebe li se ispod površine, uvijek se nađu neki detalji koji nas razlikuju od ostalih stranaka.

U Koprivničko-križevačkoj županiji stranka za sada ima 14 članova, a iz Koprivnice nas ima osam. Međutim, nama za osnivanje gradske organizacije ORaH-a treba 20 članova i čim skupimo dovoljan broj, a nadam se da će to biti uskoro, krećemo u osnivanje.

Što vas to razlikuje od ostalih političkih stranaka?

– Primjerice, zalažemo se za legalizaciju marihuane i konoplje, ne samo u zdravstvene svrhe, nego i za minimalnu konzumaciju. Također se zalažemo za legalizaciju istospolne zajednice i ekstremno smo zelena stranka.

OraH je općenito vrlo mlada stranka, ali ima već oko 1.000 članova i 500-tinjak simpatizera, a stranka se bazira na gradskim organizacijama i regijama. Primjerice, da pobjedimo danas, sutra na izborima, ukinuli bi županije i podijelili Hrvatsku na četiri regije.

Ima li i nekih posebnosti u samom principu po kojem djeluje stranka?

– Naša predsjednica Mirela Holy je najavila da će stranka uvesti nova rješenja usmjerena prema unutarstranačkoj demokratizaciji, što znači kako glasovi svih naših članova vrijede potpuno jednako. Zanimljivo je i to što radimo na principu paritetnih izbora, odnosno želimo ravnomjernu zastupljenost oba spola, od zastupljenosti na listama jednakog broja žena i muškaraca do svih glavnih tijela stranke.

Na koji ćete način pokušati pridobiti Koprivničance u svoju stranku?

– Najprije pozivam sve da posjete internet stranicu naše stranke te da pročitaju program za koji se mi zalažemo. Trenutno radimo i na organizaciji jedne tribine, koja bi se trebala održati kroz tri tjedna u Domu mladih, a s predavanjem vezanim uz područje ekologije, šumarstva i poljoprivrede, kao i o ljudskim pravima i pravdi te gospodarstvu. To bi bila konkretna edukacija, a radit ćemo i na komunikaciji s građanima, za koju želimo da bude na vrlo visokoj razini i koja će nam biti vrlo važna.

Vi ste najmlađi član ORaH-a u Hrvatskoj, a još ste i povjerenik stranke u Koprivnici. Odakle interes za politiku i koji su vam planovi na tom polju?

– Da, najmlađi sam član, jer sam tek proteklog mjeseca napunio 18 godina. Jedan sam od tri osnivača ORaH-a u Koprivnici, a politika me počela zanimati još u drugom razredu srednje škole. Moje je mišljenje da bi se i više ljudi trebalo uključiti u politiku, jer svi kukaju kako se ništa ne može promijeniti, ali da krenu od sebe samih, možda bismo i uspjeli nešto postići.

Što se tiče planova, najprije želim završiti srednju školu, a potom mi je želja upisati se na Medijsko sveučilište u Koprivnici ili politologiju u Zagrebu. To znači da ću imati mnogo obveza, stoga ne mogu reći da ciljam na mjesto predsjednika stranke koprivničkog ogranka koje nosi veliku odgovornost, ali ako mi ta čast pripadne, neću se buniti.

Možete li nam otkriti još nešto o sebi?

– Moram spomenuti da obitelj podržava moje aktiviranje u politiku, jer smatra da je došlo vrijeme za promjene na političkoj sceni. A što se mene samog tiče, volim pisanje, bloger sam, volim životinje, a nabolji oblik relaksacije mi je šetnja sa psima. Volim i glazbu, ponekad izlazim, a želja mi je riješiti probleme s kojima se građani svakodnevno susreću, primjerice nelegalna odlagališta otpada, u čemu sam već dao svoj doprinos pokretanjem inicijative da se saniraju takva dva divlja odlagališta u Reki.

čitam...