SJEVER, PIŠKORNICA, CESTA I AGLOMERACIJA

Koprivnički SDP i partneri popljuvali HDZ-ove najave proračuna, Golubić: Nastavlja se maćehinski odnos države prema našem kraju

Prometna povezanost, izgradnja cesta, bila je tema o kojoj je govorio Nenad Martinaga (HSS).

13:18h
0
Tomislav Golubić // Foto: Marko Dedić

Predsjednik Gradskog odbora SDP-a Tomislav Golubić, zajedno s predstavnicima koalicijskih stranaka, održao je konferenciju za novinare na temu nacionalnog proračuna za 2020. godinu, pri čemu je Golubić naglasio kako se, zapravo, radi o reakciji na konferenciju HDZ-a otprije nekoliko dana.

– Nema što nisu najavili da će Koprivnica dobiti proračunom. Ostali smo u čudu. Proučili smo projekte i donijeli zaključak kako nema razlike u odnosu na ranije godine. Nastavlja se maćehinski odnos države prema našem kraju. Vidi se jedino da će država konačno potpisati ugovore s Koprivničkim vodama glede aglomeracije. Svatko bi sada htio dio kolača. Međutim, javnost mora znati da, glede saborskog zastupnika, gospodina Felaka, te županijske vlasti koju čine dva predstavnika HDZ-a, nije bilo nikakve pomoći – započeo je Golubić.

U nastavku je dodao kako Koprivničanci i Koprivničanke Felaka nisu izabrali kako bi dizao ruku za premijera Andreja Plenkovića, već da se bori za interese Koprivnice.

– Da nije bilo Branka Hrga i Davora Vukmirića, teško bismo bili pred potpisom ugovora. Izražavam nadu da će lokalni HDZ pronaći shodnim pomoći nam da se projekt završi do kraja 2023. godine – dodao je Golubić.

Foto: Marko Dedić

Ispred GLAS-a bio je Goran Perišić koji se dotaknuo Sveučilišta Sjever. Izrekao je brojne podatke i usporedbe s drugim sveučilištima. Među ostalim, tvrdi, kako je za osam sveučilišta proračunom predviđeno 2,6 milijardi kuna, od čega će se, dodaje, za Sjever izdvojiti manje od jedan posto.

– Imam osjećaj da Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a time i Vlada, Sveučilište Sjever otpočetka smatra kao neželjeno dijete. Neki navode kako je Sjever toliko malo dobio iz razloga što ima velike, vlastite prihode. Smiješno. Pitamo njih i Ministarstvo znanosti i obrazovanja služi li Proračun nagrađivanju neuspješnih, nije li Sveučilište Sjever obuhvaćeno reformom Škola za život i nagrađuje li ona nekompetentne – izrekao je Perišić.

Prometna povezanost, izgradnja cesta, bila je tema o kojoj je govorio Nenad Martinaga (HSS).

Nenad Martinaga // Foto: Marko Dedić

– Brze ceste za Koprivnicu nema u proračunu 2020. niti projekcijama za 2021. godinu. Predviđena su sredstva za izgradnju do Kloštra Vojakovačkog i nadvožnjak u Križevcima. Ali, Koprivničanci ostaju dislocirani. Kažu da puno košta, kao da gradimo dvije Kapele koje moramo triput obojiti. Nema li u projekciji nijedne stavke, obećanje o izgradnji do Koprivnice teško će ispuniti. Brze, podravske ceste od Osijeka prema Varaždinu također nema ni u kakvim planovima. Ne krenemo li sada lobirati za sredstva EU, 2023. ćemo zakasniti – smatra Martinaga, dodavši kako bi se projekt izgradnje drugog kolosijeka trebao izvršiti.

Posljednja točka bila je Piškornica. Građani su, prema mišljenju Dragutina Jeđuda, zabrinuti.

– Želja građana je da se regionalni centar za odlaganje otpada napravi po najvišim standardima. Riječ je o problemima koji mogu ugroziti život. Ne vidimo pomake, bez državne potpore projekt će se teško realizirati – tvrdi Jeđud.

Podsjetio je na 2008. godinu kada je Vlada, za vrijeme Ive Sanadera, imala sjednicu u Koprivnici, pri čemu su donesene brojne odluke.

Dragutin Jeđud // Foto: Marko Dedić

– Ne bi želio da Piškornica doživi sudbinu praonice vagona u Botovu. Ondje se prstom nije maknulo, a radi se o ozbiljnom ekološkom problemu. Sjetimo se i konačišta u Kolodvorskoj ulici. Tek se sada priča o izgradnji učeničkog doma koji se davno mogao realizirati – zaključio je Jeđud.

Golubić je još jednom preuzeo govorničku poziciju, vrativši se razlozima održavanja konferencije za medije.

– Ne vidimo pomake u odnosu države prema Koprivnici kojima bi se HDZ mogao toliko hvaliti. Nažalost, Koprivnica je poreznim reformama već ove godine izgubila 15 milijuna kuna, a prema najavama ove će šest milijuna kuna. Novac je to koji se gubi jer smo bolji od drugih. Pa, eto, lakše je uzeti nama kako bi se podržale manje razvijene općine koje su mahom HDZ-ove. Srećom, Koprivnica je u skupini najrazvijenijih gradova i ondje želi ostati. Međutim, odnos države prema gradovima koji mahom nisu HDZ-ovi je maćehinski. Bitno da su se napravile dvorane u općinama, koje se nisu osobito razvile, kako bi se moglo snimati Lijepom našom. Nastavi li se odnos, doći će do smanjenja stupnja razvijenosti najrazvijenijih općina – zaključio je Golubić.

Foto: Marko Dedić

Loading...