Koprivnički slikar Ivan Andrašić predstavio se na izložbi naivne umjetnosti u Francuskoj

00:13h
0
111022-andrasic_ivo

Koprivnički slikar Ivan Andrašić sudjelovao je prošlog tjedna kao jedini predstavnik Hrvatske na Prvoj međunarodnoj izložbi naivne umjetnosti u francuskoj pokrajini Alsace.


U gradu Ottmarsheimu predstavilo se 50 autora iz 12 zemalja, a Andrašić je jedini predstavio svoje radove u tehnici ulja na staklu.

– Predstavljao sam hlebinsku školu, odnosno jedan alternativni pravac. Organizatori izložbe tražili su nekog od autora koji su izlagali na prvoj izložbi alternative koju su u Galeriji Hlebine 1983. godine priredili Marijan Špoljar i Božica Jelušić. U konzultaciji s Muzejom naivne umjetnosti, tražili su autora koji daje neka nova stremljenja, osim te narativne hlebinske škole – objasnio je Ivan Andrašić.

111022-andrasic_ivo-2Njegovih je najnovijih desetak ulja na staklu u sklopu zajedničke izložbe s autorima iz Francuske, Njemačke, Belgije, Bugarske, Španjolske, Poljske, Rumunjske, Srbije, Švicarske i Tunisa vidjelo nekoliko tisuća posjetitelja.

Izložba je bila dobro praćena i u tamošnjim medijima, a Andrašić je izabran i za predsjednika komisije koja je birala najbolje dječje likovne radove na izložbi u gradu Muhouseu.

Sljedeće godine Ivan Andrašić opet će se predstaviti francuskoj publici izložbom akvarela u Colmaru, gradu u pokrajini Alsace pokraj Strassbourga, zajedno sa svojom suprugom Gordanom Špoljar Andrašić, koja će tom prilikom izložiti radove iz ciklusa „Anđeli”. Izložbe su dogovorene za rujan. 

čitam...