mladi za mlade

Koprivnički učenici predstavili svoje uspješne projekte

14:59h
0
Mladi za mlade // Foto: Knjižnica i čitaonica Fran Galović
Mladi za mlade // Foto: Knjižnica i čitaonica Fran Galović

Ovaj program Mladi za mlade koji se već tradicionalno održava u povodu Dana Europe organiziran je s ciljem prezentiranja brojnih uspješnih europskih i drugih projekata koji se provode u osnovnim i srednjim školama, a okupio je više od 160 učenika.

Dvodnevna manifestacija Mladi za mlade održana je u ponedjeljak i utorak u koprivničkoj Knjižnici i čitaonici Fran Galović u suradnji s koprivničkim osnovnim i srednjim školama te s Koprivničko-križevačkom županijom kao pokroviteljem.

Ovaj program koji se već tradicionalno održava u povodu Dana Europe organiziran je s ciljem prezentiranja brojnih uspješnih europskih i drugih projekata koji se provode u osnovnim i srednjim školama, a okupio je više od 160 učenika.

U prvom, srednjoškolskom dijelu programa sudjelovale su Gimnazija Fran Galović, Srednja škola Koprivnica i Obrtnička škola Koprivnica. Tom prilikom predstavljeni su europski projekti usavršavanja stranih jezika, unapređivanja korištenja web 2.0 alata i vještina poučavanja, učenja o poduzetništvu, mobilnosti i provođenja stručne prakse za kuhare u inozemstvu. U svojim projektima koprivnički srednjoškolci i njihovi nastavnici surađivali su sa školama iz Italije, Francuske, Španjolske, Finske, Slovenije, Velike Britanije, Estonije i drugih europskih zemalja i pri tome stjecali dragocjena nova znanja i iskustva.

Mladi za mlade // Foto: Knjižnica i čitaonica Fran Galović
Mladi za mlade // Foto: Knjižnica i čitaonica Fran Galović

Drugi dio programa bio je namijenjen koprivničkim osnovnim školama koje su predstavile svoje uspješne razredne ili školske projekte.

Osnovna škola Antun Nemčić Gostovinski predstavila je projekte u kojima sudjeluju učenici četvrtih razreda. To su Branje ne pozna meje / Čitanje ne poznaje granice provodi se u suradnji s partnerskom školom iz Slovenije s ciljem promicanja hrvatske i slovenske dječje književnosti, razvijanja čitalačkih sposobnosti i  vještina te promocije školske knjižnice. Drugi projekt je Svaki tjedan, deterdžent jedan, a cilj je promovirati prirodna sredstva za čišćenje i potaknuti lokalno stanovništvo da ih koristi te tako smanjiti uporabu i štetan utjecaj kemijskih sredstava na okoliš.

Osnovna škola Braća Radić predstavila je projekt Renesansa na kojem se učenici upoznaju s obilježjima renesanse na području plesa, glazbe, kuhinje, običaja, zanimanja, mode, arhitekture i slično, a cilj je sva stečena znanja i vještine prezentirati u svrhu promocije Renesansnog festivala u Koprivnici.

Osnovna škola Đuro Ester predstavila je prve rezultate trogodišnjeg Erasmus+ projekta Krećimo se na zdrav, siguran i održiv način, s ciljem poticanja učenika da u školu dolaze pješice ili biciklima. Usto, predstavili su i projekt Svaki mjesec jedan sat volontiram

Podršku mladima dali su predstavnici Koprivničko-križevačke županije, Ivan Pal, zamjenik koprivničko-križevačkog župana, i Nataša Kroboti Hrastić, viša savjetnica za međunarodne odnose u županijskom Odsjeku za međunarodnu suradnju i europske fondove.

čitam...