STATISTIKE

Koprivničko-križevačka županija pri dnu ljestvice liječenih ovisnika o drogi

Za cijelu Hrvatsku je stopa liječenih ovisnika iznosila 236,7 na 100 tisuća stanovnika.

18:00h
0
Foto: ingimage

Broj ovisnika o drogama iz godine u godinu sve je veći, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. Premda ovisnost o drogama u našoj zemlji predstavlja sve veći problem, pozitivna vijest je da je naša županija pri dnu ljestvice liječenih ovisnika.

Na samom početku pojave epidemije zlouporabe heroina i ovog velikog zdravstvenog problema, 1978. godine je u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo osnovan nacionalni Registar osoba liječenih zbog zlouporabe psihoaktivnih droga.

Prema podacima iz nacionalnog Registra tijekom 2018. godine u zdravstvenim je ustanovama Hrvatske zabilježena 6.831 osoba liječena zbog zlouporabe, odnosno zbog ovisnosti o psihoaktivnim drogama.

Na liječenje je u prošloj godini prvi put došlo 869 osoba, najviše zbog opijata kao glavnih sredstava ovisnosti. Opijate je uzimalo 5.469 osoba, od kojih je 154 bilo prvi put na liječenju.

Analiza podataka po županiji stanovanja na temelju stope liječenih osoba na 100 tisuća u radno aktivnoj dobi pokazuje da ih je najviše bilo u Zadarskoj i Istarskoj županiji, potom Šibensko-kninskoj, Gradu Zagrebu, Splitsko-dalmatinskoj, Primorsko-goranskoj te Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Na sjeveru Hrvatske najviše liječenih osoba je u Varaždinskoj županiji, gdje je u prosjeku 171,1 liječenih ovisnika na 100 tisuća stanovnika radno aktivne dobi. Iduća je Međimurska županija sa 148,4 liječena ovisnika, a na trećem se mjestu nalazi naša županija sa 68,9 liječenih osoba. U Krapinsko-zagorskoj županiji je u prošloj godini bilo 39,1 liječenih ovisnika.

Za cijelu Hrvatsku je stopa liječenih ovisnika iznosila 236,7 na 100 tisuća stanovnika.

Prema podacima o spolu i dobi liječenih ovisnika, većinu kao i prethodnih godina čine muškarci. Omjer muškaraca i žena iznosi 4,7 : 1. Kao i u cijeloj Europi, i u Republici Hrvatskoj ovisnička populacija sve više stari, zbog čega prosječne dobi liječenih osoba pokazuju trend rasta. Budući da se bilježe osobe liječene zbog zlouporabe i ovisnosti o svim psihoaktivnim drogama, raspon godina je vrlo velik. Najmlađa zabilježena osoba imala je 14, a najstarija 73 godine.

Podaci o uvjetima života liječenih ovisnika govore da ih najviše živi s roditeljima, njih 42,2%, samih ih živi 16,5 %, s partnerom i djetetom živi 10,8 % liječenih ovisnika, s partnerom 10%, s djetetom 2,4% te s prijateljima 0,9 %.

Što se obrazovanja tiče, samo osnovnu školu završilo je 23,5% liječenih ovisnika, a najviše ih je završilo srednju školu, njih 67,4%. Nezavršenu osnovnu školu ima njih 1,6%, a završenu višu školu ili fakultet ima svega 6% osoba.

Najviše liječenih ovisnika je nezaposleno, njih 34,8%. Redovit posao ima 23,2 % osoba koje su bile na liječenju prošle godine, a privremeni posao 25,8%. Učenika i studenata je među njima bilo 7,9%. Umirovljenici čine 6,3% liječenih ovisnika, a samostalnom djelatnošću bavi se 2,3% liječenih ovisnika.

Eksperimentiranje psihoaktivnim sredstvima već dugi niz godina počinje u dobi od oko 16 godina. Prosječna dob prvog uzimanja bilo koje droge sadašnjih heroinskih ovisnika bila je 16 godina. Prvo uzimanje heroina prosječno se događa u dobi od 20  godina, a prvo intravenozno u dobi od 21,5 godina.

Roditelji ovisnika o heroinu su za problem ovisnosti najčešće saznali nakon dvije do tri godine ovisničkog ponašanja, a roditelji liječenih zbog zlouporabe neopijata su za problem ovisnosti saznali nešto ranije.

Udio osoba pozitivnih na HIV je već dulji niz godina 0,5 % ili manje. Ovo možemo zahvaliti i trajnoj edukaciji, dobroj obaviještenosti, modernoj farmakoterapiji, radu centara za savjetovanje te programu zamjene igala i šprica.

Iako osobe zabilježene u Registru uzimaju više psihoaktivnih sredstava, poznato je zbog kojeg sredstva najprije dolaze na liječenje. Tako su opijati bili glavno sredstvo liječenja za 80% osoba, dok je marihuana bila glavno sredstvo kod njih 14%, stimulativna sredstva u 1,9% slučajeva, kokain u 1,8% slučajeva, sedativi kod njih 1,7%, a zbog ostalih psihoaktivnih sredstava liječilo se 0,6% osoba.

čitam...