Dan edukacijskih rehabilitatora

U koprivničkoj knjižnici održana predavanja o teškoćama čitanja i disleksiji

Istaknuto je kako bi roditelji svom djetetu u što ranijoj dobi trebali osigurati poticajnu govornu sredinu te su navedene aktivnosti koje roditelji mogu s djecom provoditi prije polaska u školu.

10:18h
0
Predavanja o disleksiji // Foto: Knjižnica Fran Galović

U petak su u koprivničkoj knjižnic „Fran Galović“ održana predavanja za roditelje i stručne suradnike o teškoćama čitanja i disleksiji. Predavanja su održana povodom Dana edukacijskih rehabilitatora u suradnji sa COOR-om Podravsko sunce, a u okviru nacionalne kampanje za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom „I ja želim čitati!“.

Predavanje stručnjakinja Martine Golub Horvat i Andreje Sinjeri bilo je usmjereno na poticanje predvještina čitanja tj. govorno-jezični razvoj.

Istaknuto je kako bi roditelji svom djetetu u što ranijoj dobi trebali osigurati poticajnu govornu sredinu te su navedene aktivnosti koje roditelji mogu s djecom provoditi prije polaska u školu – vježbe prepoznavanje rime, slogova, prvog glasa u riječi, oblikovanje slova plastelinom, traženje zadanog slova u riječima i slično.

Neki od pokazatelja za prepoznavanje teškoća kod djeteta su kasno progovaranje, jednostavne strukture rečenice, poteškoće u zadržavanju pažnje, nezainteresiranost za aktivnosti olovkom, neuočavanje glasova u riječima.

Logopedinja Mirjana Šimek govorila je o zakonskim aspektima obrazovanja učenika s teškoćama. Tako doznajemo da je individualizirani pristup oblik podrške učenicima s posebnim odgojno obrazovnim potrebama urednih intelektualnih sposobnosti. On podrazumijeva učenje cijelog gradiva, ali uz prilagodbu načina rada i metoda, dok prilagođen pristup podrazumijeva smanjenje sadržaja, a primjenjuje se kod djece s ispodprosječnim intelektualnim sposobnostima.

Predavanjima je prisustvovalo 40 posjetitelja, roditelja i stručnih suradnika. Ovim se programom nastavljaju aktivnosti koprivničke knjižnice u okviru nacionalne kampanje za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom „I ja želim čitati!“, kojim se nastoji povezati sve sudionike u procesu pružanja podrške i zagovaranja boljeg razumijevanja problema osoba s teškoćama čitanja i disleksijom.

čitam...
Loading...