Koprivnička Elektra isključila struju štrajkašima u Pevecovom centru

14:46h
0
Snimio: Marijan Sušenj

Koprivnička elektra isključila je danas ujutro struju koprivničkom prodajnom centru Pevec zbog 49 tisuća kuna duga.

Sindikalna povjerenica Snježana Đurašević kazala je da su radnici nakon 14 dana štrajka ostali bez struje jer nisu plaćeni računi za studeni i prosinac, no da bi najgore tek moglo uslijediti:

– Protupožarni i protualarmni sustavi rade jer generator proizvodi struju, no u njegovim spremnicima ima goriva do najkasnije sutra ujutro. Tada će se najvjerojatnije aktivirati oba sustava i onda ćemo imati probleme, jer će protupožarni sustav otvoriti sva vrata centra, više neće biti nikakve zaštite, a mogle bi se aktivirati i prskalice za gašenje požara, a to znači da će centar biti poplavljen.

Drugi veliki problem uzrokovan nestankom struje moglo bi biti izlijevanje ogromne količine vode iz sustava grijanja zbog pucanja cijevi, a to opet znači uništavanje inventara, nastavila je Đurašević:

– O svemu smo obavijestili direktora Centra Dražena Kuštelegu, no nije nam se javio. Koliko znam, jedni smo Pevecov centar u Hrvatskoj kojem je iskljućena struja, ali ne odustajemo od zahtjeva da nam se isplate tri plače te da se pokrene stečaj s preustrojem, čime bi se spasila radna mjesta. Ostalo nas je 88 i smrzavamo se, ali nećemo se predati.

Osim što štrajkaju, radnici prelaze iz Samostalnog sindikata hrvatskih trgovaca, koji zastupa interese radnika Pevec Zagreba, u Sindikat energetike, kemije i nemetala Kutinske Petrokemije, čiji članovi su radnici tvrtke Pevec Bjelovar. Snježana Đurašević je pojasnila da to čine jer traže da se stečajni postupci u obe Pevecove tvrtke objedine i zato jer se ne mogu namiriti iz imovine zagrebačkog Peveca. Objedinjavanje stečajeva priželjkuju i zato jer je 21. ovog mjeseca na Trgovačkom sudu u Bjelovaru zakazano prvo ročište za pokretanje stečaja, a ako u roku od tri dana neće biti žalbe na tu odluku nekadašnji bjelovarski trgovački div će na Badnjak u stečaj. Đurašević je spomenula i novčanu pomoć Pevecovim radnicima, posebno se osvrnuvši na koprivničkog gradonačelnika Zvonimira Mršića te župana Darka Korena:Sindikalna povjerenica Snježana Đurašević. Snimio: Marijan Sušenj

– Mršiću se zahvaljujemo što je našoj djeci osigurao pozivnice na priredbu Svetog Nikole u subotu, a Korenu poručujemo kako znamo da ne živi u Koprivnici, no da mu to ipak ne bi trebao biti problem. Nismo od zaposlenika Županije tražili da se odreknu dijela Božićnice, jer znamo da im je teško, a ako Županija nema novca onda nam je mogla pomoći i bonom za robu, jer su blagdani pred nama i svima bi dobro došla i ta potpora. Ovako, “oprao” se traženjem za koje je unaprijed znao da neće biti prihvaćeno.