Koprivnički gimnazijalci saznali kako izgleda radni dan gradskih vijećnika

18:04h
0
''Malim'' vijećnicima obratila se koordinatorica programa Blanka Smoljan; Foto: Ivan Brkić

U Gradskoj vijećnici danas je upriličena neuobičajena sjednica Gradskog vijeća. Njemačka Zaklada Friedrich Ebert zajedno s Gimnazijom Fran Galović i Gradom Koprivnicom organizirala je plansku igru pod nazivom Lokalna samouprava za učenike srednjoškolske dobi.. Gimnazijalci su dobili priliku na jedan dan odigrati ulogu gradskih vijećnika i s gradonačelnikom raspravljati o gorućim temama u Gradu.

Tri koalicije, 22 ”mala” vijećnika

Simuliranu sjednicu Gradskog vijeća vodila je Melita Samoborec, a gimnazijalci su u jednakom broju podijeljeni u tri koalicije: SDP/HNS, HDZ/HSLS i HSS/HSU. U ovoj je planskoj igri sudjelovalo ukupno 22 gimnazijalaca. Gradonačelniku su postavljali pitanja kakva bi im postavljali i pravi gradski vijećnici, a oko pojedinih se pitanja vodila i živa rasprava s replikama.

– Pozvali smo vijećnike oporbe da sudjeluju u ovoj simuliranoj sjednici kroz pripremu učenika, ali nitko od oporbe nije prihvatio naš poziv – rekla je Helena Hečimović, gradska vijećnica koja je s Marijom Mraz i Anicom Desnicom gimnazijalce pripremala za simuliranu sjednicu Vijeća.Na simuliranoj sjednici Vijeća gimnazijalci su gradonačelniku postavljali pitanja;Foto: Ivan Brkić

Najžustriju raspravu ”malog vijeća” aktiviralo je pitanje vijećnika koalicije HDZ/HSLS o javnom wc-u koji je po njihovom mišljenju neophodan u Koprivnici. Gradonačelnik je odgovorio da se Grad ne upušta u realizaciju tog projekta teškog oko dvije tisuće eura jer građani na nisu navikli plaćati javne resurse pa bi problema s naplatom korištenja wc-a sigurno bilo, a financirati adaptaciju, zaposlenike i čuvare iz proračuna nije moguće.

Pokrivene mnoge zanimljive teme

Pričalo se još o otvaranju autonomne kuće u Koprivnici, o vodocrpilištu, o plaćanju korištenja prostora u domu mladih, o spomeniku poginulim braniteljima i, naravno o uređenju vojarne.

– Autonomnu je kuću u teoriji, ali ne i u praksi moguće osnovati u Koprivnici. Tu svi sve znaju i time je onemogućen primarni faktor autonomne kuće, a to je nepoznata lokacija. Važnije je raditi na sprečavanju nasilja kako bi i te autonomne kuće postale manje važnima jer bi i broj žrtava bio maji – rekao je Zvonimir Mršić.