Koprivnički proračun za iduću godinu “težak” 189,3 milijuna kuna

16:32h
0
Koprivnički gradonačelnik Zvonimir Mršić. Snimio: Marijan Sušenj

Koprivnički gradski oci iduće godine planiraju raspolagati s 189,3 milijuna kuna.

Proračun su, kako je bilo i za očekivati, branili vladajući, a kritizirali oporbenjaci, pa je, tako, gradonačelnik Zvonimir Mršić kazao da je proračun za 2010. godinu prvi u kojem je previše čimbenika na koje gradska uprava ne može i da će zato rebalansi biti neizbježni, no plan prihoda ipak je realan.

– Materijalni troškovi vrtića, škola i drugih ustanova čiji je Grad osnivač sigurno će rasti, pa je preraspodjela novca neizbježna. Iduća godina će biti godina preživljavanja, no kvaliteta življenja u Koprivnici ostaje na sadašnjoj razini. Stoga, ako se ne povećaju naši troškovi rada neće biti ni povećanja cijena komunalnih usluga i nećemo uvesti prirez. Što se, pak, kapitalnih ulaganja tiče planiramo gradnju Osnovne škole na Podolicama, mrtvačnice, vrtića i druge građevinske projekte, čime želimo pomoći u spašavanju što većeg broja radnih mjesta i građevinske industrije – objasnio je Mršić.

Njegova zamjenica Vesna Želježnjak kazala je da je za iduću godinu u proračunu predviđeno deset posto manje novca za kulturu, 25 postotno manje za sport te pet i pol posto više novca za socijalne potrebe, jer gradska uprava očekuje da će iduće godine sve više građana tražiti potporu Grada zbog teške novčane situacije. Mršićev drugi zamjenik Dražen Pros kazao je, pak, da će Grad uložiti 6,5 milijuna kuna u sanaciju dva i pol kilometra prometnica, tri i pol milijuna kuna potrošiti na izgradnju šest kilometara pješačko-biciklističkih staza te uložiti 11 milijuna kuna u proširenje vodovodne i kanalizacijske mreže. Također, naglasio je da će gradski novac biti uložen i u projekte kojima će se nastojati zadržati razina gospodarskog razvoja.Ernest Forjan, HDZ. Snimio: Marijan Sušenj

– Hvala vam što ste potrošili budućnost Koprivnice. Opet se ponavlja pretjerano subvencioniranje gradskih tvrtki, pa ispada da su one svrha same sebi i da se u upravljanju njima ide prema modelu zagrebačkog Holdinga. Konkretno, tvrtka Trg će dobiti 2,5 milijuna kuna, agencija za poticajnu stanogradnju 1,1 milijun kuna i tako dalje, umjesto da ih se primora da stvaraju profit. Isto je i s planom da će se prodajom gradskog građevinskog zemljišta prihodovati 31 milijun kuna, koji je nerealan jer je prodaja nekretnina zamrla, a manji dio tog zemljišta nije komunalno opremljen – komentirao je HDZ-ov vijećnik Ernest Forjan te dodao da je realan prihod Grada oko 150 milijuna kuna.

Stanislav Biondić. Snimio: Marijan SušenjNa glasno neodobravanje je naišlo izlaganje HSS-ovog Hrvoja Petrića kad je upitnim nazvao stipendiranje studenata koji studiraju na koprivničkom Veleučilištu, obzirom na plan središnje vlasti da ukine školarinu. Rasprava o proračunu preselila se na Podravku i kulminirala verbalnim sukobom između gradonačelnika Zvonimira Mršića i HDZ-ovog Stanislava Biondića o tome tko je, kada i što radio te kakve odluke donosio dok je bio u njezinom vrhu. Podbadali su se i pitanjima tko je i kakvu novčanu kortist imao od vođenja Podravke, spominjale su se opcijske dionice, političke smjene i slično, no sve to spada u folklor kad je riječ o njihovoj komunikaciji. Na kraju, HDZ i njegovi politički partneri nisu digli ruku za 189 milijuna kuna “težak” gradski proračun, no vladajući su ga ipak progurali pošto imaju većinu u gradskom Vijeću.

 

čitam...