Koprivnički ugostitelji 24. lipnja zatvaraju objekte

06:37h
0
090528-pusenje

Članovi Ceha ugostitelja Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije sastali su se jučer zbog negativnih posljedica Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda te su odlučili 24. lipnja u znak prosvjeda jedan dan zatvoriti ugostiteljske objekte, izvještava Lider press.

MARKETING EPODRAVINA.HR

Pozvali su ugostitelje članove cehova iz te i drugih županija da im se se pridruže 24. lipnja.Kako su rekli članovi ceha, promet u kafićima bez terase smanjio se 20 do 80 posto, a to će se na jesen i zimu dogoditi i ostalim ugostiteljima.

Negativne posljedice su i prigovori stanara zbog buke na prepunim terasama te otežano održavanje čistoće prostora pred lokalima.

Ugostiteljima smeta i nejednako tumačenje zakona u različitim dijelovima Hrvatske i različitih sanitarnih inspektora, nejasna definicija što je terasa na kojoj se smije jesti, piti i pušiti te nelojalna konkurencija neregistriranih ugostiteljskih objekata, odnosno društvenih domova, športskih klubova, lovačkih društava i slično, koje nitko ne nadzire poštuju li zakon.

Zbog toga je zaključeno da će mnogi ugostitelji propasti, a radnici završiti na ulici te da je nužno promijeniti neke zakonske odredbe o zabrani pušenja. Članovi Ceha su predložili da se, primjerice, uvede “austrijski model”, tako da vlasnici objekata do 50 četvornih metara mogu birati žele li da im pušači budu gosti ili ne.

Zatražili su žurnu sjednicu Ceha ugostitelja Hrvatske obrtničke komore na kojoj bi se dogovorilo kako potaknuti izmjene spomenuta zakona, a od HOK-a da ispita njegovu ustavnost.Županijski ugostiteljski ceh najavio je da će se 24. lipnja na središnjim trgovima u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu potpisivati i peticija sa zahtjevom da se promijeni zakon o zabrani pušenja.

izvor: Lider press

čitam...