Novi trg

Korak po korak do rekonstrukcije Zrinskog trga, Jakšić: Ugledni arhitekt Njirić već je dao stručne smjernice

Razgovarajući s gradonačelnikom saznali smo i da je ovaj tjedan prethodio sastankom koji je od iznimne važnosti za projekt.

17:00h
0
Foto: Ivan Brkić
Foto: Ivan Brkić

Da se nešto kuha po pitanju obnove i uređivanja koprivničkog Zrinskog trga i i Trga bana Josipa Jelačića već i vrapci na grani znaju, a tim više što se gradonačelnika Mišela Jakšića moglo vidjeti u društvu arhitekta prof. Hrvoja Njirića koji je jedan je od, kako kaže, najznačajnijih i najtalentiranijih hrvatskih arhitekata današnjice.

Kao što smo već pisali, Tomislav Golubić, pročelnik Upravnog odjela za izgradnju grada, upravljanje nekretninama i komunalno gospodarstvo rekao je kako je riječ o rekonstrukciji Zrinskog trga i Trga bana Josipa Jelačića u Koprivnici. Natječaj će se provoditi u skladu sa važećom zakonskom regulativom odnosno prema Pravilniku o natječajima, navodi, s područja arhitekture, urbanizma, unutarnjeg uređenja i uređenja krajobraza.

– Iznimna mi je čast da ćemo surađivati s arhitektom Njirićom u preobrazbi koprivničkog središnjeg trga i njegove neposredne okolice – na svojem Facebook profilu napisao je gradonačelnik.

On se nadovezao i na Koprivničku Noć muzeja koja je ove godine imala, kako kaže, jednu izvrsnu poveznicu svega onoga što je Koprivnica bila, što jest i kuda ide.

– Izložba starih fotografija Zrinskog i trga bana Jelačića odlična su podloga za nadolazeću rekonstrukciju centra grada koju naša Koprivnica zasluženo očekuje. Na pročelju Galerije grada Koprivnice prikazane su stare slike iz Domoljuba kao uvod u njegovu 100. godišnjicu postojanja. Godina je tek počela, a kulturno je već toliko bogata da ne mogu niti sve pobrojiti – pohvalio je kulturnu scenu i najavio novi, veliki projekt koji očekuje koprivnički Zrinski trg.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Razgovarajući s gradonačelnikom saznali smo i da je ovaj tjedan prethodio sastankom koji je od iznimne važnosti za projekt. U gostima je bio ugledni arhitekt Hrvoje Njirić.

– Sastao sam se s predstavnicima hrvatskih arhitekata iz Varaždina, ali i s tvrtkom koja provodi natječaj. Arhitekt Njirić dao je stručne smjernice, a u ljeto bi natječaj trebao biti objavljen – rekao je gradonačelnik.

Sama vizija trga ne postoji jer slijede brojni dogovori i sastanci, a jedan od njih je i s konzervatorom iz Ministarstva koji je predstavnik kulture.

čitam...
Loading...