Koren i Guzalić upozoravaju: Ako se ovako nastavi, ŽUC neće imati novca za održavanje cesta!

15:09h
0
Župan Darko Koren, ravnatelj ŽUC-a Dragutin Guzalić i predsjednik Upravnog vijeća ŽUC-a Mirko Perok na konferenciji za novinare // Foto: Koprivnica.net

Sustav financiranja i održavanja županijskih cesta te najavljene Vladine mjere koje će dodatno smanjiti prihode županijskim upravama za ceste bile su teme konferencije za novinare koju su u četvrtak u Koprivnici održali koprivničko-križevački župan Darko Koren i ravnatelj Županijske uprave za ceste (ŽUC) Dragutin Guzalić.

Koren je objasnio kako županijske i lokalne ceste čine oko 70 posto sveukupne cestovne infrastrukture na prostoru države, te je naglasio kako su troškovi Županijske uprave za ceste od 2002. godine porasli za 40 posto.

– Sukladno tome, prihodi upravama su trebali pratiti taj trend, ali je ministarstvo te prihode smanjilo za 40 posto. Od 2002. do 2012. godine proračun Županijske uprave za ceste bio je oko 37 milijuna kuna, danas je taj proračun oko 25 milijuna kuna. Smatramo da će kroz nekoliko mjeseci taj sustav doživjeti potpuni kolaps i onda više nećemo moći reagirati ni na one najkritičnije momente – upozorio je župan Koren.

Kazao je kako su pojedini ŽUC-ovi iz državnog proračuna dobili veća sredstva zbog političke pripadnosti županijskih čelnika, te je ustvrdio kako sigurnost na prometnicama ne smije biti političko pitanje.

– Cijeli sustav financiranja županijskih uprava za ceste treba resetirati i uvesti novi sustav koji će jamčiti odgovarajuće financiranje održavanja prometnica – dodao je Koren.

Ravnatelj koprivničko-križevačkog ŽUC-a Dragutin Guzalić rekao je kako se Vladinim mjerama ”štednje” dodatno ugrožava sigurnost prometa zbog još niže razine održavanja cesta, dok građevinske tvrtke ostaju bez poslova. Guzalić je kazao kako je ŽUC-u ukinuto 21 milijun kuna u tri godine, za sljedeću godinu ŽUC će vjerojatno na raaspolaganju imati 25 milijuna kuna te je predvidio ”potpuni slom većine ŽUC-eva”.

Trenutni manjak u proračunu ŽUC će pokušati nadoknaditi kratkoročnim zaduženjem koje će biti predloženo na sjednici Županijske skupštine.

čitam...