Kroje se liste

Koren ističe kako je član HSS-a, Hrg mudro šuti

14:00h
0
Branko Hrg i Darko Koren // Foto: Matija Gudlin
Branko Hrg i Darko Koren // Foto: Matija Gudlin

Političkim strankama i nezavisnim listama bliži se rok za predaju izbornih lista, sve je manje vremena za kalkuliranje, transfere i moguća iznenađenja u borbi za pozicije koje vode u Sabor.

U drugoj izbornoj jedinici u kojoj se nalazi Koprivničko-križevačka županija izrazito je zanimljivo stanje s obzirom na veliki preokret u djelovanju HSS-a koji je upravo u toj jedinici imao svoje najjače uporište. Iz stranke je izašao donedavni predsjednik Branko Hrg, a novi predsjednik Krešo Beljak odveo je HSS u Narodnu koaliciju postavši tako bitan partner SDP-u i partnerima.

S obzirom da je Hrg sada u poziciji nezavisnog političara, veliku pozornost javnosti izaziva put kojim će krenuti križevački gradonačelnik. Pokušali smo doznati koji su mu planovi, ali nismo uspjeli doći do konkretne izjave, a mediji najčešće nagađaju kako će osvanuti na listi HDZ-a, Milana Bandića ili će možda krenuti putem nezavisne liste. S obzirom da je svoj odlazak iz stranke objavio putem društvene mreže Facebook, možda je upravo to mjesto gdje će njegovi pratitelji prvi saznati na kojoj će listi Hrg završiti.

Njegov najbliži suradnik, župan Darko Koren (HSS), već dulje vrijeme u medijima ponavlja kako ga Beljak dosada nije kontaktirao te da sebe ne vidi na listi zajedno sa SDP-om. U javnosti i po medijima i Hrg i Koren spominju se kao potencijalna imena na listi Milana Bandića ili HDZ-a.

– To je mašta razigranih pojedinaca koji mi žele dobro pa ću ja za posljedicu toga biti na svim listama s kojima pregovaram – riječi su Darka Korena.

Na upit hoće li istupiti iz HSS-a i prikloniti se HDZ-u ili pak Milanu Bandiću, Koren je

Đurđevački gradonačelnik Željko Lacković // Foto: Matija Gudlin
Đurđevački gradonačelnik Željko Lacković // Foto: Matija Gudlin

kratko i jasno odgovorio: ‘Ja sam član HSS-a.’

Nezavisni vijećnik grada Križevaca Željko Picig bio je na prošlim parlamentarnim izborima dio liste Snaga sjevera koju je formirao Željko Lacković, gradonačelnik Đurđevca koji je pak za skore izbore najavio odlazak u tabor Milana Bandića.

Picig pak kaže da parlamentarne izbore preskače.

– Na zadnjim izborima sam se uključio samo kako bi dao doprinos gradonačelniku Đurđevca koji je pomladio gradsku upravu, pokrenuo grad, radi potpuno volonterski i takvim ljudima treba pomoći da nastave raditi na nacionalnoj razini. Bit će vjerojatno drugi na listi, a s obzirom da Milan Bandić nema saborske ambicije, imat ćemo čovjeka u Saboru koji neće šutjeti, koji će tjerati sustav na rad i koji će biti pravi borac za interese i Prigorja i Podravine, odnosno sjevera zemlje – izjavio je Picig.

U trenutnoj raspodjeli snaga i pozicija, grad Križevci nemaju niti jednog političara koji se

Milivoj Androlić // Foto: Matija Gudlin
Milivoj Androlić // Foto: Matija Gudlin

nalazi na nekoj od izbornih listi. Prilično neugodna činjenica po njegove građane koji se nadaju novim projektima i gospodarskom rastu, a bez saborskih zastupnika iz ovog kraja pristup informacijama, ljudima i raspodjeli sredstava biti će još više otežan.

U Narodnoj koaliciji jučer su potvrđene Milanovićeve liste, a u drugoj izbornoj jedinici nositelj je biviši ministar Gordan Maras (SDP). Šesto mjesto pripalo je Milivoju Androliću, povjereniku Županijske organizacije SDP-a koji ima realne šanse za ulazak u Sabor.

– To je ulazna pozicija. Lani smo imali pet, a sada očekujemo sedam mandata, jer je SDP u puno povoljnijoj situaciji, a ujedno smo proširili koalicijski potencijal – kaže Androlić. Za saborsku fotelju ponovo će se s osmog mjesta pomoću prefencijalnih glasova boriti HNS-ova Anka Mrak-Taritaš.

Andrej Plenković posjetio Koprivnicu // Foto: Matija Gudlin
Andrej Plenković s  lokalnim HDZ-ovicma// Foto: Matija Gudlin

Dražen Pros (SDP) bivši doministar, završio je na 11. mjestu, dok bi HSS-ov načelnik Mladen Mađer trebao zauzeti 10. mjesto, o čemu će se odlučivati na odboru HSS-a u utorak.

S HDZ-ove liste još nisu isplivala imena, osim već poznatih Darka Sobote i Damira Felaka, a mogući kanidat je i Goran Kovačić, novi šef koprivničkog HZD-a te neki općinski načelnici.

Autori: Kristina Kos i Admir Sinani

 

čitam...