15.7 C
Koprivnica
Subota, 23. rujna 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
burno, burno

Koren još nema većinu ruku u skupštini, a upravo to želi i Kešer, dok Lacković cilja na mjesto predsjednika
K

Županijska skupština broji 37 vijećnika. Za većinu je, dakle, potrebno 19 ruku, a samim time i puno poziva, pregovaranja, dogovaranja jer većinu nema nitko. Ni blizu.

Ne propustite

Lokalni su izbori iza nas. Da će u Županijskoj skupštini Koprivničko-križevačke županije biti teško oformiti većinu, pisali smo sredinom svibnja. Konstituirajuća sjednica još nije održana, a ni službeno nije poznat ni datum, no kako smo doznali, održat će se u zakonskom roku, u srijedu 23. lipnja, baš kada i sjednica u Križevcima.

Županijska skupština broji 37 vijećnika. Za većinu je, dakle, potrebno 19 ruku, a samim time i puno poziva, pregovaranja, dogovaranja jer većinu nema nitko. Ni blizu.

Darko Koren, koprivničko-križevački župan te nositelj liste Mreže, HSU-a i HNS-a, koja je dobila četiri mandata – potvrdio je kako je 23. lipnja rok do kojega se konstituirajuća sjednica mora sazvati. Ukoliko se tada ne konstituira, rok se pomiče za mjesec dana, a potom za još mjesec dana. Tek u tome slučaju, nakon tri moguća kruga, uslijedit će novi izbori za Županijsku skupštinu.

Darko Koren // Foto: Sanjin Bojić

– Razgovaramo, ali nismo postigli dogovor koji bi omogućio dovoljan broj ruku u skupštini – odgovorio je Koren na pitanje o mogućim dogovorima s ostalim opcijama.

Podsjetimo, Mreža njeguje dugogodišnju suradnju s HDZ-om, čiju listu predvodi Darko Sobota. Oni imaju osam mandata, no ni to im zajednički ne donosi većinu. U trenutku našega poziva Sobota nije bio dostupan za razgovor.

SDP s partnerima ima deset mandata, Lackovićevi nezavisni njih osam

Najviše mandata, njih deset, ima lista SDP-a, HSLS-a i Glasa čiji je nositelj Mladen Kešer.

Foto: Ivan Balija
Mladen Kešer // Foto: Ivan Balija

– Zastupat ćemo interese građana. Relativni smo pobjednik izbora. Svakako ćemo u vrlo kratkom roku odgovoriti hoćemo li imati većinu u skupštini. Zasad teku dogovori – rekao nam je Kešer.

Nezavisnima Željka Lackovića pripalo je osam mandata.

– Kao nezavisna opcija spremni smo preuzeti odgovornost za rad Skupštine. Prema sadašnjem stanju stvari, smatramo da je to jedino pošteno prema biračima. Iako imaju dva mandata više, očito je da lijeva strana, SDP, nema potreban koalicijski kapacitet. S druge strane, desna ga strana ima još i manje. Bez središnjih stranaka, odnosno mandata, neće biti moguće napraviti kulturni sastav Županijske skupštine. Potencijalno je moguće napraviti neprincipijelne većine. Ali mislim da se preskakanje iz tabora u tabor ne honorira. Sazrela je politička scena u županiji, ne bi bilo principijelno naše birače izlagati takvim scenarijima u kojima bi se sklapali savezi onih koji su bili za postojeću, tada aktualnu prošlu vlast i župana i oni koji su bili protiv u izbornom ciklusu, a da sada budu zajedno – smatra Lacković.

Foto: Ivan Balija
Željko Lacković // Foto: Ivan Balija

Misli kako je “najelegantnije rješenje napraviti programski sporazum oko bitnih stvari za lijevu i desnu stranu, ali i za one u sredini.”

– Treba krenuti s radom na stvarima koje su interesantne našim biračima i stanovnicima, a odnose se na stvaranje preduvjeta za povlačenje europskog novca – dodao je Lacković.

Rajn je blizu prepuštanja mandata nekome s liste

Mario Rajn, nositelj Kandidacijske liste grupe birača koja je osvojila tri mandata u Županijskoj skupštini, kaže kako još ništa nije definirano.

– Mislim da se bez mene može sve, ali istovremeno i da se sa mnom najlakše razgovara. Ipak, ne smatram da je ijedna funkcija u Županijskoj skupštini važna koliko mi je važna ova gradonačelnička za koje sam dobio povjerenje građana – tvrdi Rajn.

Prema njegovim navodima, iz dosad obavljenih razgovora, ništa se nije iskristaliziralo, no on osobno, kaže, ne uvjetuje ništa.

Foto: Ivan Balija
Mario Rajn // Foto: Ivan Balija

– Odluka još nije definitivna, no vrlo sam blizu odluci da svoj mandat prepustim nekome s moje liste, da i drugi malo osjete kako sve funkcionira – kazao je Rajn koji se ne smatra bitnim jezičcem na vagi u cjelokupnoj kombinatorici oko sastavljanja većine u Županijskoj skupštini.

– I kad sam se ženio morao sam puno napora uložiti da me moja odabranica uzme, a trenutno smatram da ima puno poželjnijih ženika od mene – dodaje slikovito.

Njegovo političko iskustvo poučilo ga je da je sve moguće.

– Ovisno tko će biti spreman uspostaviti dijalog i zadovoljiti obje strane – kaže.

Prokomentirao je i mogućnost da se uskoro nađe za istim stolom s HSS-om s obzirom na njihovu burnu i kratku prošlost.

Foto: Ivan Balija
Zdravko Matotan // Foto: Ivan Balija

– Naša je prošlost kratka i burna, baš kao u ljubavnoj aferi koja u početku idilično krene, ali brzo izgori – veli.

Što s mandatima MOST-a i HSS-a?

Dva mandata dobio je i MOST. Nositelj liste je Zdravko Matotan.

– Ne bih htio unaprijed govoriti. Nije ni s kim dogovoreno – kratko je izjavio Matotan.

Provjerili smo kakvog su stava i razmišljanja u HSS-u koji će u Županijskoj skupštini imati troje svojih predstavnika.

Kristina Škoda Vajdić // Foto: Matija Gudlin

Kristina Škoda Vajdić, koordinatorica županijske organizacije HSS-a, rekla nam je kako oni očekuju da stranke koje su osvojile najveći broj mandata formiraju većinu. Mišljenja su kako bi bilo žalosno da prevaga ovisi o nekoliko ruku, odnosno da nečije dvije ili tri ruke odlučuju o krajnjem rezultatu.

U prvoj rundi neće podržati nikoga jer im je želja da se najjači, koji su dobili najveće povjerenje birača, pokušaju dogovoriti. Ako to neće uspjeti, onda su kod drugog pokušaja spremni podržati nekoga ne bi li se Skupština ipak formirala.

– Održavanje novoga kruga izbora besmisleno je, kao i rušenje čovjeka koji je neposredno izabran za župana. Mi mali spremni smo dići ruke da se Skupština konstituira, a onda ćemo vidjeti dalje od skupštine do skupštine – poručuju iz HSS-a.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

regionalna zvijezda

VELIKI SPEKTAKL U Koprivnicu dolazi Stari lav, miljenik žena Željko Samardžić, ne propustite njegove vječne hitove!

Veliki spektakl starog lava očekuje vas u Koprivnici u subotu, 9. prosinca, u dvorani Srednje škole. Prvi puta u Koprivnicu...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti