HRVATSKA ZAJEDNICA ŽUPANIJA

Koren o izmjenama Zakona u zdravstvu: Država upravlja sa 75 posto bolničkog sustava, to loše i nije reforma

Razgovarali su o javnom linijskom prijevozu nastavno na zaključke Radne skupine za promet Zajednice koja je predložila da se sazove radna skupina za javnu uslugu pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture

15:40h
0
Foto: Koprivničko-križevačka županija

Koprivničko-križevački župan Darko Koren potpredsjednik je Hrvatske zajednice županija čija je sjednica Izvršnog odbora održana jučer u Brodsko-posavskoj županiji. Teme sastanke bile su obrazovanje, zdravstvo i javni linijski prijevoz.

Brodsko-posavski župan Danijel Marušić, ujedno predsjednik Zajednice, istaknuo je važnost rada na funkcionalnoj i fiskalnoj decentralizaciji nužnima za poboljšanje uvjeta života u lokalnoj zajednici diljem Hrvatske.

Župani smatraju kako bi se županijama trebala vratiti upravljačka prava s obzirom na to da su one osnivači škola. Također, očekuju da im izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju pripadnu od tri do pet mjesta u školskom odboru. Ravnateljica Uprave za
odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac potvrdila je kako se neće ići u izmjene zakona, već donošenje novoga kako bi “pomirili sve ono što se možda u proteklom periodu događalo”, a odnosi se na upravljačka prava te djelovanje odgojno-obrazovnih ustanova. Župani, nadalje, zagovaraju bolji status pomoćnika u nastavi.

Foto: Koprivničko-križevačka županija

– To nije put rješenja problema bolnica. Država i sada upravlja sa 75 posto bolničkog sustava. Mislimo da je to loše rješenje i nije reforma koja dovodi do bolje organiziranog sustava zdravstvene zaštite. Problem je financiranje mjesečnih apanaža za usluge koje bolnice naprave, kolektivni ugovori i troškovi na koje bolnice ne mogu utjecati, a rezultat je kod većine bolnica negativan – rekao je Koren, osvrnuvši se na predložene izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojima bi u vlasništvu županija ostali samo domovi zdravlja.

Razgovarali su, potom, o javnom linijskom prijevozu nastavno na zaključke Radne skupine za promet Zajednice koja je predložila da se sazove radna skupina za javnu uslugu pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture kako bi se radilo na prijedlozima izmjena i dopuna zakonskih akata i došlo do rješenja koje će omogućiti uspostavu ugovora o javnoj usluzi po županijama. U raspravi je, u ime  Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, sudjelovao Franc Hajdinjak, načelnik Sektora inspekcijske sigurnosti cestovnog prometa i cesta, a zaključeno je kako će Hrvatska zajednica županija dopis s prijedlozima uputiti ministru Olgu Butkoviću te zatražiti održavanje tematskog sastanka.

Predstavljen je i program rada Zajednice za iduću godinu. Naglasak je na jačanju suradnje s ministarstvima i institucijama te međunarodnoj suradnji.

Foto: Koprivničko-križevačka županija
Foto: Koprivničko-križevačka županija