Izbori pred vratima

Koren osniva Mrežu nezavisnih lista, oko sebe okuplja nezadovoljne HSS-ovce i nove ljude

14:02h
0
Darko Koren // Foto: Matija Gudlin

Na današnjem sastanku predstavio je Mrežu nezavisnih lista, novu stranku koja okuplja članove HSS-a nezadovoljne stanjem stranke.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren već je najavio da će se na lokalnim izborima kandidirati za još jedan mandat u sklopu nove političke opcije. Iako je izbačen iz HSS-a, Koren ne odustaje od utrke za župana te oko sebe okuplja nezadovoljne HSS-ovce i sve one koji se žele priključiti njegovoj novoj stranci. Stranka je simbolično nazvana Mreža nezavisnih lista, a već je okupila one nezadovoljne stanjem stranke koju vodi Krešo Beljak.

Korena je podržalo 12 predsjednika općinskih i gradskih organizacija, kao i predstavnici još nekoliko općina.

Mreža planira imati i svoje kandidate za izvršne funkcije u općinama, gradovima i županiji. Smatramo da posjedujemo i kvalitetu i kvantitetu, kao i koalicijski potencijal, te na tome temeljimo i realni optimizam prema stvaranju kvalitetnih koalicija, kao i ostvarenju dobrih rezultata na predstojećim lokalnim izborima. Garancija toga su i programi koje planiramo prezentirati javnosti – stoji u priopćenju nove stranke.

Naglašavaju i da Mreža neće okupljati samo bivše HSS-ovce i poznata politička lica.

– Dakako da osim postojeće infrastrukture pozivamo i računamo na puno širu podršku, pa i članstvo, svih onih koji se dosad nisu bavili politikom – poruka je iz Mreže.

Podsjećamo, Korena je iz HSS-a suspendirao predsjednik stranke Krešo Beljak nakon raskola koji se dogodio zbog nacionalne koalicije s SDP-om. Koren tu koaliciju nije podržavao i u izjavama za javnost izražavao je svoje nezadovoljstvo novim putom HSS-a, što se Beljaku nije nimalo svidjelo.

Raskol se dogodio i unutar županijskog HSS-a, gdje je novi vođa postao načelnik Novigrada Podravskog Mladen Mađer, koji podržava Beljaka. Korena još uvijek podržava veliki broj HSS-ovaca u županiji, koji su se sada oko njega okupili u novoj stranci.

Na lokalnim izborima zasad mu je izgledan protukandidat Slavko Tucaković iz redova SDP-a. Budući da on još nije ni izbliza toliko poznat javnosti kao Koren, aktualni župan ima dobre izglede za novi mandat, pogotovo ako se uračuna i moguća podrška HDZ-a.