suradnja

Koren otkrio detalje sastanka s Plenkovićem i najavio novi projekt: Koprivnici treba učenički dom, surađivat ćemo s Gradom

Dodao je i kako je premijeru naglasio i investicije u zdravstvu te da konačni okvir iznosi oko 55 milijuna kuna.

11:42h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Župan Koprivničko-križevačke županije na današnjoj se konferenciji osvrnuo na sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem koji je posjetio Renesansni festival. Darko Koren izrazio je veliko zadovoljstvo jer je s premijerom ugodno razgovarao i ima njegovu apsolutnu podršku u mnogim projektima.


Tako je župan premijera informirao oko aktivnosti i projekata za koje je županiji potrebna njegova podrška.

Foto: Ivan Balija
Darko Koren // Foto: Ivan Balija

– Upozorili smo ga da je izgradnja brze ceste naš najznačajniji projekt. Informirali smo ga da je održan sastanak s upravom Hrvatskih cesta. Želimo da gradnja počne, a s krajem ove godine se dobiva i građevinska dozvola. Planira se provesti i natječaj za izvođača radova i sve bi trebalo početi sredinom druge godine. Procjena je struke i Hrvatskih cesta da je fazna gradnja bitna. I u prometnom, sigurnosnim i gospodarskom smislu važna nam je cesta. Riječ je o prvoj fazi do Kloštra Vojakovačkog. Dobili smo podršku predsjednika Vlade i drago nam je zbog toga – naglasio je Koren.

On je premijera informirao i o projektu Piškornice koji je, ističe, važan za cijelu Hrvatsku.

Piškornica // Foto: Matija Gudlin

– Sada smo pri kraju dokumentacije koja je ocijenjena prolaznom i očekujemo objavu natječaja. Tražili smo snažnu podršku premijera. Bogohulno je novac ne iskoristiti za ovaj projekt. Gradnja regionalnog centra je vrlo važna. Naš zadatak je da projekt pripremimo do faze gradnje. Tražimo sastanak za prijem kod ministra zaštite okoliša i energetike Čorića – rekao je.

Geotermalni izvor u Legradu također je bila jedna od tema o kojoj je župan razgovarao s Plenkovićem.

– Apsolutno je važno da se moramo uključiti u taj projekt. Tamo traju istražni radovi, želimo natječaj i da posao ide u pravom smjeru. No, u fazi je procedure. I mi želimo pomoći. Vjerujem da ćemo uspjeti dinamizirati te aktivnosti – najavio je.

Brza cesta trebala bi se nastaviti graditi sredinom iduće godine // Foto: Admir Sinani

Župan je premijera informirao i o ulaganjima u školstvu i zdravstvu.

– Planiramo izgraditi pet školskih dvorana, i to u općinama Sveti Ivan Žabno, Sveti Petar Orehovec, Kloštar Podravski i Rasinja, kao i završetak školske sportske dvorane u Kalinovcu. S općinama je sve dogovoreno, a od premijera imamo podršku – rekao je.

Dodao je i kako je premijeru naglasio i investicije u zdravstvu te da konačni okvir iznosi oko 55 milijuna kuna.

Župan je otvorio i pitanje spajanja državnih ureda s našim.

– Zahtjevan je to projekt koji se treba provesti do kraja ove godine. Čak 50 do 80 zakona se mora prilagoditi, a tu je naravno i ljudski faktor. Očekujemo realan pristup u smislu financiranja. Ministar Uprave Ivan Malenica sutra dolazi i s njime ću porazgovarati – najavio je svoje planove župan Koren.

S premijerom se očitovao i o vlasničkom udjelu Podravke.

Obrtnička škola u dvije godine zabilježila je više od 12.000 izostanaka više
Obrtnička škola Koprivnica // Foto: arhiva

– Iznio sam stav da smatram da je postojeći vlasnički portfelj optimalan jer omogućava zadovoljenje svih suvlasnika i udio države od 26 posto koliko sad ima. Podravka je bila uključena u stvaranje države, ljudi ovog prostora su stvarali kompaniju i ona mora biti dio društvenog standarda – kazao je, te dodao da se i gradonačelnik Jakšić složio s njegovim stavom da Podravku ne treba prodavati.

Dotaknuli su se i obrtničke škole u Koprivnici.

– Nisam rekao da se ona nikad neće graditi, kako su neki mediji prenijeli, nego da Županija nema trenutno sredstava za gradnju. Nismo odustali, no nemamo tako veliki iznos za jedan projekt – objasnio je.

Istaknuo je da će kroz centar kompetencija osigurati 30-ak milijuna kuna da se urede učionice i ostale prostorije.

Ne želim govoriti jezikom obećanja, nego realnosti – dodao je odlučno.

Najavio je i suradnju s Gradom i gradonačelnikom Jakšićem.

– S Gradom ćemo pokušati ući u jedan projekt, no iako se često ne slažemo, vjerujem da su i oni svjesni i odgovorni prema našim građanima. Prije svega mislim na izgradnju učeničkog doma. Ovisi to i o Ministarstvu državne imovine s kojim ćemo imati sastanak. Postoji ideja i inicijativa te ćemo organizirati i sastanak s Gradom. Po svim pokazateljima Koprivnici je potreban učenički dom. Nalazio bi se na mjestu današnjeg željezničkog konačišta – rekao je Koren.

čitam...