EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA

Koren traži odgovor nacionalnog Stožera o kriterijima dodjele cjepiva: Među onima smo koji su dobili manje

Na idući tjedan produžit ćemo režim nastave online, kao što je to bilo dosad, potvrdio je koprivničko-križevački župan.

09:43h
0
Foto: Ivan Balija
Darko Koren // Foto: Ivan Balija

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije danas je održao konferenciju za medije. Načelnik i zamjenik župana Ratimir Ljubić kazao je kako je interes prosvjetara za cijepljenjem u našoj županiji najveći u Hrvatskoj, o čemu smo pisali ovdje.

Župan Darko Koren izjavio je kako je županijski Stožer na današnjem sastanku informirao o jučerašnjem sastanku svih hrvatskih župana s premijerom Andrejom Plenkovićem te ministrima Davorom Božinovićem i Vilijem Berošom, kao i ravnateljem Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslavom Capakom.

– Čuli smo podatke o stanju epidemije i procjepljivanja u Hrvatskoj. Zaključio sam da smo po pitanju koncepta procjepljivanja po punktovima, mogu slobodno reći, prva županija u Hrvatskoj. Prvi održani punkt bio je upravo kod nas, 6. veljače. U anketi provedenoj po školama, kod naših djelatnika obrazovnih usluga, interes za procjepljivanje najveći je u Hrvatskoj, oko 42-43 posto. Prosjek u Hrvatskoj jest 30 posto, a postoje županije s 15 posto. Samo po sebi to dovoljno govori, a može i malo zabrinuti. To bi trebalo promijeniti adekvatnom promocijom važnosti cijepljenja – smatra Koren.

Na sastanku su, također, ponovljene preporuke koje, napominje Koren, već provode.

Foto: kckzz.hr
Foto: kckzz.hr

– Kasnije, tijekom dana, saznali smo određene podatke o broju doza cjepiva koje su se distribuirale po županijama. Danas sam, na sjednici našega Stožera, predložio da naš Stožer propita nacionalni ili adekvatno mjesto na kojemu mogu odgovoriti, po kojim se kriterijima dodjeljuju doze cjepiva po županijama. Rečeno je kako je broj stanovnika osnovni kriteriji po kojemu se cjepiva distribuiraju. Iz tih podataka, koji su izašli u javnost, vidljiv je nesrazmjer. Mislim da trebamo dobiti odgovor na pitanje po kojem se kriteriju cjepiva raspodjeljuju. Naravno, da se kroz nekoliko dana nesrazmjer izmjeni. Neka oni koji su dosad dobili manje, sada dobiju više, a među njima smo i mi – govorio je župan.

Nastavio je kako upravo traje razdoblje političkih nadmetanja.

– Sigurno će i to biti jedno od pitanja, naravno, upućenih meni, kome drugome. Stoga, i ja želim saznati odgovor na to pitanje, kao i svi – dodao je Koren.

Jedna od tema bilo je i pohađanje nastave u idućem tjednu.

– Rekli smo da ćemo te odluke donositi svaki tjedan za idući. Bez obzira na to što nemamo velik broj evidentiranih zaraženih u našim obrazovnim ustanovama, ostale brojke ukazuju da moramo biti oprezni. Dakle, i na idući tjedan produžit ćemo režim nastave online, kao što je to bilo dosad – zaključio je župan.

čitam...