Županija i Podravka pokrenuli inicijativu

Koren: Županija će biti koordinator i podrška obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, a Podravka temelj razvoja ovoga kraja

U ovom trenutku sa hrvatskih polja dolazi 4000 tona paprike, dok 2000 tona uvozimo. Imamo vrlo konkretne planove kako da s hrvatskih polja dođe svih 6000 tona. Prijavili smo se za natječaj za investiciju proširenja kapaciteta, a koji je upravo danas otvoren i nadamo se da ćemo proći te da će dio investicija u tvornicu Kalnik doći i iz Ministarstva, istaknuo je predsjednik uprave Marin Pucar te naglasio da je to preduvjet za povećanje kapaciteta i osiguranje samodostatnosti paprike s hrvatskih polja koji će postati dijelom Podravkinog ajvara.

12:00h
0
Foto: Matija Gudlin

Nakon što je župan Darko Koren nedavno u medijima istaknuo kako je budućnost poljoprivredne proizvodnje u suradnji s Podravkom, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić posjetio je Koprivničko-križevačku županiju kako bi razgovarao o povezivanju malih poljoprivrednih proizvođača s našom najvećom prehrambenom industrijom Podravkom, kao i o ostalim temama u poljoprivrednom sektoru.

– Mi smo već unazad nekoliko mjeseci izrazili želju za novim konceptom i pristupom u razvoju sektora poljoprivrede koji ide u pravcu aktivnog povezivanja s prehrambenom industrijom, jer smatramo da je to naša velika komparativna prednost, koja se može proširiti van granice ove županije – rekao je Koren, dodavši kako je smisao tog koncepta da se što više moguće ulaznih parametara u prehrambenoj industriji osigura ovdje, na prostoru naše regije.

– Proizvođač mora proizvoditi po održivoj cijeni, a industrija mora kupovati robu po cijeni da ostane konkurentna – kazao je župan, naglasivši ulogu države i Ministarstva poljoprivrede koji moraju osigurati da ne bude tog rascjepa.

Pojasnio je da Županija u tome ima ulogu koordinatora koji može pružiti podršku u osnivanju proizvođačkih organizacija, a kasnije kroz PORA-u pomoći proizvođačima u pripremi projekata po mjerama ruralnog razvoja.

Foto: Matija Gudlin

Ministar Tolušić izrazio je podršku županovoj inicijativi i naglasio kako Županija mora biti glavni koordinator i poveznica obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, Podravke i ostalih sudionika u tom sustavu te kako je povezivanje važno zato što se tako proizvođači mogu orijentirati na one kulture koje su potrebne i isplative.

– Kroz program ruralnog razvoja financiramo izgradnju sustava navodnjavanja u stopostotnom iznosu, a od Koprivničko-križevačke županije očekujemo da Županija u sljedećih nekoliko mjeseci riješi potrebnu papirologiju i prijavi se na natječaj – rekao je Tolušić.

Ministar je zaključio kako se Koprivničko-križevačka županija posljednjih desetak godina razvija u odličnom smjeru te da očekuje kako će tako biti i ubuduće.

Nakon sastanka u Županijskoj upravi, župan, zamjenik župana Sobota i ministar Tolušić uputili su se na sastanak u Upravu Podravke, gdje ih je dočekao predsjednik Uprave Marin Pucar sa suradnicima. Glavna je tema bila prezentacija razvoja poljoprivredne proizvodnje u Podravki te su definirani projekti s kojima se javljaju na natječaje Ministarstva.

– Ambicija Podravke je da bude generator razvoja poljoprivredne proizvodnje, ne samo u Koprivničko-križevačkoj županiji, nego u cijeloj Podravini i Slavoniji. Plan je da u narednih godinu ili dvije kompletna proizvodnja Podravkinih proizvoda na bazi povrća i voća dolazi s hrvatskih polja – istaknuo je Pucar te pojasnio detaljnu Podravkinu strategiju za razvoj hrvatskog sela.

Pucar je iznio konkretne planove za Podravku // Foto: Matija Gudlin

– U ovom trenutku s hrvatskih polja dolazi 4000 tona paprike, dok 2000 tona uvozimo. Imamo vrlo konkretne planove kako da s hrvatskih polja dođe svih 6000 tona. Prijavili smo se za natječaj za investiciju proširenja kapaciteta, a koji je upravo danas otvoren i nadamo se da ćemo proći te da će dio investicija u tvornicu Kalnik doći i iz Ministarstva – kazao je Pucar te naglasio da je to preduvjet za povećanje kapaciteta i osiguranje samodostatnosti paprike s hrvatskih polja koji će postati dijelom Podravkinog ajvara.

Najavio je i otvaranje poglavlja vezanog uz sušeno povrće za Vegeta juhe, ali rekao kako to nije brzo rješiv problem.

– Plan je da se projekt pokrene u narednim godinama te da prva kultura sušenog povrća postane dijelom Podravkine juhe i Vegete – rekao je šef Podravke te za kraj najavio pokretanje modela doktora Matotana iz Podravke, na kojoj bi poljoprivrednici učili na koji način se prebaciti s kultura niže dohodovne vrijednosti na one više, i tako postati dugoročnim kooperantima Podravke.

Također, Županija je Ministarstvu uputila i prijedloge u vezi nastale štete od divljači na poljoprivrednim usjevima, na što je ministar odgovorio kako će riješiti situaciju povećanjem lovno-gospodarskih osnova.

Ministarstvo je brzo reagiralo i sastanak između Korena i Tolušića održan je već 30. svibnja. Lovački savez je od Ministarstva zatražio redukcijski odstrjel, budući da je u vrijeme provođenje mjera uzgoja i zaštite divljači u lovištima zabranjen lov. Koren je naglasio je kako je iznimno važno ubrzati izdavanje rješenja o redukcijskom odstrjelu kako bi se što je više moguće smanjile štete na poljoprivrednim površinama i time olakšalo proizvođačima. Ministar je rješenja potpisao odmah po povratku u Zagreb 31. svibnja, a istima je dozvoljen odstrjel 11 divljih svinja za lovište “Đurđevac 2”, 9 divljih svinja za lovište “Virje” te 5 divljih svinja za lovište “Podravske Sesvete”.