izvješće

Korona smanjila broj prometnih u prvih sedam mjeseci, ali su zato policajci više pisali kazne

Zabilježeno je najviše bočnih sudara, slijetanja s ceste, udaranja vozila u objekte kraj ceste i u vozila iz suprotnog smjera. Pijani vozači krivi su za 69 prometnih nesreća.

16:00h
0
Policija // Foto: Matija Gudlin
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

U prvih sedam mjeseci 2020. godine županijska Policijska uprava zabilježila je 307 prometnih nesreća. Tri su imale najgoru posljedicu, smrt sudionika. U čak 90 netko je bio ozlijeđen.

Ako se brojke usporede s godinom prije, ukupan broj nesreća smanjen je za 20 posto, 79 manje ih se dogodilo nego u prvih sedam mjeseci 2019. godine. Broj smrtno stradalih je isti, dok je broj nesreća s ozlijeđenim osobama također manji.

Uvelike se to može ‘zahvaliti’ epidemiji koronavirusa koja je ljude spriječila u kretanju.

Prometne nesreće s poginulim osobama zabilježene su u Ulici Šimuna Pandura u Hampovici, Sirovoj Kataleni, i u Ulici grada Vukovara u Đurđevcu. Radilo se o dva slijetanja vozila s ceste i jednom udaru vozila u objekt kraj ceste. Uzrok događanja dvije prometne nesreće bila je brzina neprimjerena uvjetima, dok je u jednoj nesreći uzrok bilo nepropisno kretanje kolnikom. Smrtno stradali vozači osobnih automobila nisu koristili sigurnosne pojaseve, dok je vozač motocikla koristio zaštitnu kacigu. Smrtno stradali 23-godišnji vozač motocikla, nije posjedovao vozačku dozvolu za A kategoriju vozila.

Najviše prometnih nesreća dogodilo se zbog brzine (71 prometna nesreća), oduzimanja prednosti prolaska (57 prometnih nesreća) i nepropisnog kretanja vozilom po kolniku (44 prometne nesreće).

Zabilježeno je najviše bočnih sudara, slijetanja s ceste, udaranja vozila u objekte kraj ceste i u vozila iz suprotnog smjera. Pijani vozači krivi su za 69 prometnih nesreća.

U prvih sedam mjeseci 2020. godine policajci su napiasli čak 11 972 kazne. Najviše, njih 4 549 napisano je zbog prevelike brzine. Mladi vozači napravili su 776 prekršaja, a najviše su vozili pod utjecajem alkohola.

Broj napisanih kazni u odnosu na isto razdoblje prošle godine porastao je za 954 prekršaja, iliti devet posto. Na triježnjenje su sprovedena 83 vozača, dok ih je 172 bilo uhićeno. Njih 121 odvedeno je na sud gdje su kažnjeni.

 

čitam...