stožer civilne zaštite

KORONAVIRUS Devčić otkrio da je bolnica spremna za sve scenarije, Ljubić: Nema nikakve opasnosti za naše stanovništvo

Devčić je kazao kako je bolnica spremna za sve situacije te raspolaže sa svom zaštitnom opremom koja je potrebna za zbrinjavanje najinfektivnijih pacijenata.

14:28h
0
Foto: Matija Gudlin
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije jučer je u prostorijama Županijske uprave održao koordinaciju na temu praćenja situacije vezane za Coronavirus 2019-nCoV. On se održao kako bi članovi razmijenili informacije o poduzetim radnjama i mjerama predostrožnosti po pitanju virusa. Koordinaciju je vodio zamjenik župana, ujedno i načelnik Stožera Ratimir Ljubić koji je uvodno kazao kako Stožer s pozornošću prati razvoj situacije u slučaju koronavirusa te kako nema opasnosti za stanovnike.


– Sve su naše službe i ustanove u potpunosti upoznate s protokolima i napucima koje dobivamo od Ministarstva zdravstva i ostalih nadležnih institucija. Pratimo zdravstvenu situaciju, raspolažemo ljudskim resursima i potrebnim materijalnim sredstvima, a u slučaju potrebe spremni smo i odgovorit ćemo na sve izazove. Nema nikakve opasnosti za naše stanovništvo, kontrola na državnoj razini je na visini i vjerujem kako neće biti problema ozbiljnije prirode – kazao je Ljubić.

Ravnatelj Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek Mato Devčić izvijestio je prisutne o poduzetim mjerama podsjetivši kako je bolnica već bila u sličnoj pripravnosti 2014. godine u vrijeme pojave virusa ebole. Devčić je kazao kako je bolnica spremna za sve situacije te raspolaže sa svom zaštitnom opremom koja je potrebna za zbrinjavanje najinfektivnijih pacijenata.

– U bolnici postoji 30 ležajeva koji mogu biti apsolutna izolacija, a imamo čak i prostor s izolacijom s negativnim tlakom. Svakog dana iz Ministarstva zdravstva dobivamo upute koje propisuje parametre zbrinjavanja pacijenata i proveli smo sve što je naloženo. Stanje je redovno i do sada nismo imali nikakvih prijava ili sumnja na taj virus. Zaprimili smo i obradili pacijente koje imaju simptome gripe i u tom pogledu mogu reći kako je s obzirom na broj zaprimljenih ove godine zabilježeno manje pobolijevanje stanovništva – izvijestio je Devčić.

U stanju pripravnosti je i Zavod za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije koji je poduzeo sve potrebne mjere kako bi spremni dočekali potencijalnu pojavu virusa.

– Upoznati smo sa svim uputama, a izradili smo i protokol za situaciju pojave virusa. Osigurali smo zaštitnu odjeću i vozilo koje će isključivo služiti za prijevoz takvih pacijenata – kazala je zamjenica ravnateljice Zavoda Valerija Bartolić.

Ravnateljica Županijskog Doma zdravlja Marija Krajina kazala je kako je stanje redovno te kako je svijest o potrebi dodatne zaštite od viroza i gripe napredovala.

– Primjetno je da pacijenti u ambulante dolaze sa zaštitnim maskama kako ne bi zarazili ostale što je pohvalno. U slučaju pojave sumnjivih simptoma odmah ćemo reagirati u skladu s protokolima na daljnje zbrinjavanje – kazala je Krajina. Voditelj Službe civilne zaštite Koprivnica Miroslav Blažotić dodao je kako Služba stoji na raspolaganju, a načelnik Policijske uprave Koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac je istaknuo kako policija pojačano nadzire granični prijelazi uz kontrolu svih putnika, a vodi se i evidencija kretanja osoba koje su ušle u Hrvatsku.

Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla kazavši kako stanovnici mogu biti mirni jer sve potrebne mjere su poduzete već na hrvatskim granicama na kojima se vrši detaljna kontrola putnika.

– Prema dosadašnjim informacijama u Hrvatskoj nije registrirana niti jedna oboljela osoba od koronavirusa. Imamo protokole, ako se na granici i ustanovi neka sumnja, putnik direktno ide u Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević. U našoj županiji nismo imali situaciji da je netko kod liječnika opće prakse došao sa simptomima tog virusa ili je naš Zavod zaprimio prijavu za provođenje epidemiološkog nadzora – zaključila je Vadla.

Predstavnici zdravstvenih ustanova i službi na sastanku su zaključili kako su poduzete sve potrebne mjere predostrožnosti po pitanju koronavirusa te kako je sve pripravno u slučaju potencijalnih intervencija. Stožer je uputio i preporuku građanima da se pridržavaju svih uputa po pitanju prakticiranja higijenskog i sanitarnog standarda te savjeta o prevenciji koje je izdalo  Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Koordinaciji su uz zamjenika župana prisustvovale i pročelnica Službe ureda župana, ujedno i zamjenica načelnika Stožera Melita Ivančić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Željka Koluder-Vlahinja te referent zaštite i spašavanja Krešimir Škvorc.

 

čitam...